Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 06 december 2024

Afvaltak Fortum in handen van Summa

Fortum heeft haar afvalactiviteiten definitief verkocht aan Summa Equity. Het levert het Finse energiebedrijf een bedrag van zo'n 800 miljoen euro op.

De ingang van Fortum's site in het Deense Nyborg, waar het bedrijf gevaarlijk afval verwerkt met draaitrommelovens.(Foto: AfvalOnline)

De deal die medio juli al werd aangekondigd, houdt onder meer in dat Fortum Recycling & Waste wordt samengevoegd met NG Group. Onder welke naam dat zal zijn, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat door de nieuwe combinatie een toonaangevende speler op de Scandinavische markt ontstaat. Samen hebben de NG Group en Fortum Recycling & Waste ongeveer 3.500 mensen in dienst en verwerken ze meer dan 4,4 Mton afval per jaar.

De NG Group zit meer aan de voorkant van de afvalketen, bijvoorbeeld in de inzameling, maar beide bedrijven hebben ervaring met het recyclen van kunststoffen en metalen. Fortum Recycling & Waste zal in het fusiebedrijf echt ook afvalverbrandingscapaciteit inbrengen, die de NG Group niet heeft, én ervaring in het beheer van gevaarlijk afval.

Investeringen

Summa Equity heeft de middelen om de komende tijd flink te investeren in het nieuwe fusiebedrijf, bijvoorbeeld in de Carbon2X-technologie die Fortum ontwikkelt in Finland. Met deze technologie kan afgevangen CO2 uit afvalenergiecentrales worden omgezet in een grondstof voor duurzame plastics.

Dat Fortum van een groot deel van haar afvalactiviteiten af wilde, was al even bekend. Vorig jaar maart lanceerde het bedrijf een nieuwe strategie, waarbij de voornaamste focus ligt op het leveren van schone energie en het stimuleren van het verduurzamen van de Scandinavische industrie. Toen bleek dat de recycling- en afvaltak niet meer in de kern van de strategie lag. Deze werd in de business unit Circular Solutions apart en tevens in de etalage gezet.

Een kleine twee jaar later is nu dus de deal beklonken met  Summa Equity, een zogenoemde impactinvesteerder die actief is in drie thematische gebieden: hulpbronnenefficiëntie, veranderende demografie en transformatie door technologie. Summa heeft ongeveer 5 miljard euro aan vermogen onder beheer. De NG Group is een zogenoemd portfoliebedrijf van de impactinvesteerder. Onlangs verwierf Summa ook een meerderheidsaandeel in Bollegraaf, fabrikant van recyclingfaciliteiten.