Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 23 april 2008

AVR viert Dag van de Aarde

AVR - Van Gansewinkel is bezig met een metamorfose en organiseerde een congres met de titel "Van Duurzaam Ondernemen tot aan Cradle tot Cradle".

Voor de honderdvijftig relaties van Van Gansewinkel Zuid-Holland uit de Rotterdamse regio deed het bedrijf de C2C-principes uit de doeken en presenteerde zich als grond- en brandstoffenleverancier. De middag stond in het teken van ´grondstof tot nadenken´ om aan te geven dat afval niet langer als een waardeloos of restproduct gezien hoeft te worden, maar steeds meer fungeert als bouw-, brand- of grondstof. Middels woord, beeld en geluid maakten de aanwezigen kennis met ondernemers en concrete projecten, die uitgaan van het idee dat, volgens de Cradle to Cradle gedachte, grondstoffen altijd opnieuw, en zonder verlies van waarde, te gebruiken zijn.

Anders denken
Het programma was gegoten in het ´De wereld draait door-concept´ en stond onder leiding van Claudia de Breij. Cradle to Cradle-grondlegger Michael Braungart opende de middag met een uitleg over de andere manier van denken. Het Cradle to Cradle-concept gaat uit van productietechnieken die niet alleen efficiënt zijn, maar waarbij ook geen afval vrijkomt. Materiaalinput en -output worden gezien als technische of biologische voedingstoffen.
Verder waren er bijdragen van Wim van Sluis (voorzitter Deltalinqs), Rob Regoort (Technologie Directeur BU Functional Chemicals van Akzo Nobel), Rikke van Berk (Cradle to Cradle scheepsbouwer), Roger Cox (de initiator van het eerste Let's Cradle congres vorig jaar in Maastricht) en Marianne Minnesma (voormalig campagnehoofd van Greenpeace). Zij wisten de vertegenwoordigers van de aanwezige bedrijven, die allen actief zijn in de industrie, (petro)chemie en scheepvaart, duidelijk te maken dat we anders moeten gaan denken en handelen om onze aarde zoals ze nu is te behouden.

Kennis
Bestuursvoorzitter Ruud Sondag van AVR - Van Gansewinkel vertelde dat het nieuwe denken ook een enorme impact heeft op zijn organisatie. "Als afval- en milieuconcern veranderen we in hoog tempo in een grond- en brandstoffenleverancier. Onze kennis van zeer uiteenlopende materiaalsoorten stellen we steeds vaker ter beschikking aan het begin van allerhande productieprocessen, met als uitgangspunt hoe deze producten als voedingstof voor andere producten kunnen dienen in een later stadium. Als bedrijf streven we er continu naar om afval een zo hoog mogelijke bestemming te geven. In plaats van recycling, en vaak downcycling, zullen afvalproducten steeds vaker grondstof voor weer nieuwe producten worden, die minstens gelijkwaardig zijn." Als voorbeeld noemde hij glas, omdat dat oneindig gebruikt kan worden, als het op de juiste manier ingezameld en bewerkt wordt.

Meer weten over Renewi Nederland BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website