Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 25 september 2008

E.On Delfzijl heeft stoom al verkocht

De stoom die de avi van E.ON in Delfzijl vanaf 2010 gaat leveren is al volledig opgekocht.

De afnemers zijn vijf nabij gelegen bedrijven: AkzoNobel, Bio MCN, PPG Industries Chemicals, Rohm and Haas en Zeolyst. Met Zeolyst is naast onderhandelingen over processtoom nog onderhandeld over de levering van elektriciteit vanuit de afvalverbranding. E.On Energy from Waste (EEW Delfzijl) is blij verrast met de vraag van de industrie.
EEW Delfzijl haalt een hoog energierendement van elektriciteit en stoom van meer dan 70 procent. Tegelijkertijd wordt de CO2 balans in het Industriegebied Oosterhorn gunstiger door de besparing van circa 90.000 ton CO2 per jaar.

Stoomverbruik
EEW gaat stoom leveren aan AkzoNobel die op het Chemiepark onder meer stoom gebruikt om zout te produceren. Omgekeerd zal EEW Delfzijl als industriepartner van AkzoNobel ketelwater geleverd krijgen, waardoor het verlies aan stoomcondensaat kan worden gecompenseerd.
Bio MCN gebruikt de processtoom voor de productie van Biomethanol, dat niet meer op basis van aardgas geproduceerd wordt, maar op basis van Glycerol, een bijproduct van de biodieselproductie.
De andere industriële partners PPG, Rohm and Haas en Zeolyst gebruiken de processtoom ook voor hun productieproces.
Voor PPG, een wereldwijd opererend concern van Amerikaanse herkomst is de toelevering van stoom door EEW van significant belang om de kosten voor energie onder controle te houden. De plant te Delfzijl produceert Silica, dat hoofdzakelijk in energiezuinige autobanden wordt toegepast.
Rohm and Haas is een wereld wijde producent van speciale chemicaliën, voor onder andere de papier en de farmaceutische industrie.
Rohm and Haas en Zeolyst kunnen door het afnemen van stoom uit de verbranding van afval volledig afzien van hun aardgas gestokte stoomproductie.

Stoomleiding
Groningen Seaports heeft het voornemen om de infrastructuur te realiseren en een openbare stoomleiding aan te leggen op het Oosterhorn. Dit past uitstekend in de ontwikkeling van een duurzame energiehuishouding op het Oosterhorn. Er zal sprake zijn van een openbaar toegankelijk stoomnetwerk waarop meerdere bedrijven kunnen worden aangesloten. Dit geld zowel voor leveranciers (producenten) als afnemers van stoom. Bedrijven die zich in de toekomst willen vestigen aan de Oosterhorn kunnen hierdoor ook gemakkelijk worden aangesloten op het openbare stoomnetwerk. Vooral de nog uit te geven kavels in de directe nabijheid zijn in de toekomst zeer geschikt voor stoomvragende of stoomleverende bedrijven.

Bescherming milieu
E.ON Energy from Waste produceert milieuvriendelijke stroom en stoom door de verbranding van secundaire brandstoffen en afval. Hiervoor ontwikkelt, bouwt en bedrijft E.ON Energy from Waste verbrandingsinstallaties op een hoog technisch en ecologisch niveau. Bij de verbranding onttrekken de moderne installaties uit de omgeving schadelijke stoffen en dragen daarmee aanzienlijk bij aan de milieu- en klimaatbescherming van het gebied. De productie van de energie is op basis van de hoge biogene aandeel in het afval overwegend CO2 neutraal.
De bouw van de installatie is inmiddels in volle gang. Ook is een start gemaakt met het werven van het personeel voor de centrale. Medewerkers op VAPRO B en C niveau worden nu al in dienst genomen. Na een uitvoerige inwerkperiode in vergelijkbare centrales in Duitsland zullen de medewerkers vanaf oktober 2009 worden ingezet in de verbrandingsinstallatie in Delfzijl.

Meer weten over EEW Energy from Waste Delfzijl?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website