Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 12 december 2008

HVC informeert minister Van der Hoeven over duurzame energie

Minister Van der Hoeven van EZ gaat aanstaande maandag bij HVC op werkbezoek om voorbeelden van duurzaamheid en innovatie bekijken.

Zij krijgt een rondleiding door de bio-energiecentrale, waarin HVC 170 kton afvalhout per jaar omzet in groene elektriciteit en warmte die steeds beter benut gaat worden. De bio-energiecentrale levert een CO2-winst van bijna 100.000 ton per jaar op ten opzichte van het gebruik van fossiele brandstoffen. De centrale levert 25 MW elektriciteit, voldoende voor 60.000 huishoudens. Daarna wordt zij bijgepraat over de ontwikkelingen die gaande zijn bij HVC over vergisten en vergassen van biomassa en en de samenwerkingen die daarvoor zijn aangegaan met ECN en ROVA.

Vergassen en vergisten
HVC-directeur Wim van Lieshout zal uiteenzetten wat de rol van HVC kan zijn bij energietransitie. HVC onderzoekt de mogelijkheden om samen met ECN een vergassingstechnologie in de praktijk toe te passen. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) ontwikkelt een nieuwe technologie om uit biomassa methaanrijk gas te produceren. Die technologie bestaat uit de MILENA- (vergassing van biomassa) en de OLGA-technologie (teerverwijdering). Minister Cramer stelde eerder dit jaar de MILENA-pilot bij ECN in werking.
HVC onderzoekt de mogelijkheid om de technologie te gaan toepassen, als onderdeel van de realisatie van de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeentelijke aandeelhouders. Het gaat om methaanrijk gas dat via vergisting (biogas) of vergassing (synthetisch aardgas) kan worden geproduceerd.
HVC gaat al vergisting van gft-afval toepassen waardoor transportbrandstof en compost ontstaat. HVC bouwt samen met ROVA in Zwolle een vergistinginstallatie voor gft. Daarnaast zijn er plannen voor een vergistinginstallatie in Middenmeer. Het Ministerie van Economische Zaken ondersteunt de bouw van vergistingsinstallaties via de Stimuleringsregeling Duurzame Energie.
Vergisting wordt bestempeld als de eerste stap richting vergaande verduurzaming van aardgas. Vergassing is essentieel om op industriële schaal synthetisch aardgas uit een divers biomassa-aanbod te kunnen produceren.
Succesvolle implementatie van de vergassingstechnologie biedt de aandeelhouders van HVC de mogelijkheid een groot deel van de beschikbare hoeveelheid biomassa op economische wijze te ontsluiten en op efficiënte wijze daaruit groene energie te produceren. Verwacht wordt dat commerciële productie binnen tien jaar mogelijk is.

 

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website