Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 26 maart 2009

Overeenstemming over ontwikkeling stortplaats Kempenbaan

Provincie, gemeente en de Vereniging Afvalbedrijven (VA) hebben elkaar gevonden over de wijze waarop de stortplaats Kempenbaan herontwikkeld moet worden.

Tilburg zal de afgegraven grond niet in een geluidswal toepassen, wat door de VA - inmiddels ondersteund door de Raad van State -wordt beschouwd als storten zonder vergunning. In plaats daarvan zullen de herinrichtingsplannen worden aangepast. De gemeente bestudeert nu hoe dat allemaal zou kunnen.
De gemeente Tilburg en de VA waren het niet eens over de wijze waarop het materiaal van de afgegraven stortplaats zou worden toegepast. De gemeente wilde het niet-bruikbare materiaal toepassen op het resterende deel van de stortplaats naast de snelweg, dat dient als geluidwal. De VA spande daarop een rechtzaak aan bij de Raad van State. In een voorlopige voorziening besliste de bestuursrechter afgelopen augustus dat bij de wijze waarop Tilburg zich van de grond wilde ontdoen, sprake moest zijn van een vergunningplichtige inrichting; kortom de regels voor een stortplaats zouden van toepassing moeten zijn. Dat was met de geluidswal niet het geval. Probleem voor Tilburg is dat als het besluit ook in de bodemprocedure in stand blijft, het gehele project financieel niet meer mogelijk wordt. Gemeente Tilburg heeft daarop besloten te onderzoeken of een andere oplossing voor de herontwikkeling mogelijk is. De gemeente zal dan ook geen gebruik maken van de door de provincie afgegeven beschikking. Deze wordt ingetrokken. De partijen bekijken nu in overleg wat de mogelijkheden zijn om de nieuwe bestemming van een kantorenpark, woongebied en transferium alsnog mogelijk te maken volgens de saneringsregels uit de Wet bodembescherming.
Om herontwikkeling van voormalige stortplaatsen te stimuleren, is naar de opvatting van de betrokken partijen aanpassing van landelijke regelgeving nodig. Gemeente Tilburg en de Vereniging Afvalbedrijven onderzoeken, in overleg met de provincie Noord-Brabant, op welke wijze het herinrichten van Kempenbaan alsnog mogelijk is.
Volgens provincie, gemeente en de VA heeft deze zaak er toe geleid dat er wordt nagedacht over aanpassing van de wetgeving over herontwikkeling van voormalige stortplaatsen. Saneren van deze stortplaatsen is in het belang van het milieu en maakt ruimtelijke ontwikkeling mogelijk. Onder meer vanwege het hoge belastingtarief dat vaak voor het afvoeren van afgegraven materiaal van voormalige stortplaatsen is verschuldigd, komt dat onvoldoende van de grond. Verlaging van het tarief is door de zaak bespreekbaar geworden. De betrokken partijen - de ministeries van VROM en Economische Zaken, het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Vereniging Afvalbedrijven - zien het grote belang daarvan in. Uit het concept van het tweede Landelijk afvalbeheerplan dat op 9 maart naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt dat het ministerie van VROM met betrokkenen wil komen tot een aanpak van oude stortplaatsen die het herontwikkelen van de ruimte op milieuhygiënisch en economisch verantwoorde wijze stimuleert.

Meer weten over Gemeente Tilburg?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Vereniging Afvalbedrijven?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website