Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 04 november 2009

Warmtenet van HVC van start

Maandag 2 november is de aanleg van een warmtenet voor Alkmaar en omgeving gestart met een symbolische eerstebuislegging door Simon Binnendijk, wethouder milieu van de gemeente Alkmaar, en Wim van Lieshout, algemeen directeur van HVC.

HVC gaat het warmtenet aanleggen, met medewerking van de gemeente Alkmaar en woningcorporatie Woonwaard. In het Park Oosterhout in Alkmaar-Zuid is nu daadwerkelijk gestart met de aanleg van de hoofdleidingen van het nieuwe warmtenet voor de wijken Overdie en Schelphoek. Dit net levert straks duurzame warmte die HVC opwekt bij het verbranden van afval en biomassa.
Het eerste deel van het warmtenet loopt van de HVCcentrale tot en met het ontwikkelingsgebied Schelphoek. Dit leidingentracé is 3,2 kilometer lang en zal rond 1 oktober 2010 gereed zijn. Op dit deel van het warmtenet zal HVC op termijn rond 2500 woningen en andere gebouwen aansluiten. Het is de bedoeling om het warmtenet verder door te trekken tot de gemeente Langedijk. Het warmtenet loopt dan langs de ontwikkelingen aan de kanaaloevers, Overstad en Vroonermeer, zodat uiteindelijk ongeveer 10.000 woningen en bedrijven in Alkmaar en Langedijk een aansluiting krijgen op het warmtenet.

75% minder CO2-uitstoot
HVC levert al jaren warmte aan bedrijven op industrieterrein Boekelermeer en aan het AZ Stadion. Omdat er veel meer warmte beschikbaar is, gaat HVC nu ook warmte leveren aan woningen in onder andere Overdie en de nieuwe wijk Schelphoek. Een aansluiting op het warmtenet betekent een vermindering van de CO2-uitstoot van 1240 kilo per woning per jaar. Dit is 75 procent minder CO2-uitstoot dan bij verwarming met aardgas. HVC streeft ernaar om samen met de 55 aandeelhoudende gemeenten in 2020 minimaal 20 procent van het energieverbruik in het totale verzorgingsgebied duurzaam op te wekken.

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website