Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 29 juni 2010

Europarlementariër bezoekt Nederlandse recyclinginstallaties

Europarlementariër Judith Merkies (PvdA) heeft op uitnodiging van de Vereniging Afvalbedrijven een bezoek gebracht aan een sorteer- en recyclinginstallatie in Vlaardingen en een installatie voor plasticrecycling in Waalwijk.

Beide installaties zijn van de Van Gansewinkel Groep. Merkies prijst de sturing naar hergebruik van afvalstoffen in Nederland: “Dit voorbeeld zou Europees opgevolgd en breder uitgebouwd moeten worden. Door afvalstoffen in te zetten als grondstof lever je een zinvolle bijdrage aan het terugdringen van de grondstoffenschaarste en bespaar je op de inzet van primaire grondstoffen. Om toe te werken naar een Europese recyclingmaatschappij zullen we moeten toezien op een betere naleving van Europese regels en moeten we nadenken over het stellen van Europese stortverboden en minimumstandaarden.”

Meer toezicht
Het bezoek heeft Merkies een nog beter beeld gegeven van de mogelijkheden van efficiënt hergebruik van afvalstoffen. Egbert Vennik, regiodirecteur VGG: “Wij zetten 75 procent van de afvalstoffen om in grondstoffen en 25 procent in energie. Er bestaan in Europa veel mogelijkheden om meer uit afval te halen, maar dan moet Europa ervoor zorgen dat herbruikbaar en brandbaar afval niet meer wordt gestort. De Europese instellingen zullen daarvoor meer toezicht moeten houden op de implementatie van het Europees afvalbeleid.”
De in Nederland per afvalstof vastgestelde minimumstandaarden (het minimale verwerkingsniveau) leiden tot een maximaal hergebruik van afval. “Dit beleid zet de hele sector aan tot innovatie”, aldus Pieter Hofstra, voorzitter van de Vereniging Afvalbedrijven.

Koplopers
Het belang van een goede implementatie en handhaving van Europese wetgeving is voor Merkies nog eens onderstreept tijdens het bezoek aan de VGG-installatie in Waalwijk. Hier wordt plastic elektronisch afval opgewerkt tot plastic granulaatkorrels welke worden gebruikt voor het produceren van nieuwe plastic producten zoals onderdelen van auto’s, cd-hoesjes en bloembakjes. Ton Goverde, Directeur Corporate Relations VGG: "Het elektronisch afval wordt gerecycled bij onze Coolrec-installatie. Vervolgens gaan de plastic fracties naar de installatie in Waalwijk. Deze vorm van recyclen wordt mogelijk gemaakt door de Europese richtlijn over afval uit elektr(on)ische apparatuur (WEEE). Nederland is één van de koplopers in de omzetting van deze richtlijn. In veel landen belandt het elektr(on)ische afval nog steeds op de stortplaats en dat is doodzonde vanwege de grondstoffen."

Meer weten over Vereniging Afvalbedrijven?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website