Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 08 februari 2013

Samenwerking Attero en waterschap Aa en Maas

Waterschap Aa en Maas en Attero gaan samenwerken aan het benutten van stortgas van de voormalige stortplaats in Haps.

Op 14 februari ondertekenen Piet Beltman, lid van het Dagelijks Bestuur van Aa en Maas en Frans Föllings, directeur Markt & Technologie van Attero hierover een samenwerkingsovereenkomst.

Het stortgas van de stortplaats wordt nu nog zowel door Attero als door het waterschap verwerkt tot groene energie. Omdat de installaties van Attero én die van Aa en Maas aan vervanging toe zijn, is nu besloten samen te werken en één moderne, innovatieve installatie op het terrein van de rioolwaterzuivering in Haps te bouwen. Hiermee moet meer energie en warmte vrijkomen dan nu het geval is. Deze energie wordt grotendeels gebruikt voor het aansturen van het zuiveringsproces. De energie die overblijft, wordt als groene energie in het elektriciteitsnet gebracht.

"Het geleverde stortgas van Attero wordt in de nieuwe situatie ook in warmte omgezet. Dat is een efficiënter gebruik van het biogas. Bovendien is er geen inzet meer nodig van chemicaliën, elektriciteit en aardgas bij de voorzuivering van het afvalwater bij Attero. Ook betekent de nieuwe energieopwekkingsinstallatie lagere emissies", aldus Frans Föllings van Attero.

Het waterschap zal het verontreinigd water dat op de stortplaats vrijkomt zuiveren, met een innovatieve techniek voor deelstroombehandeling.

Meer weten over Attero BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website