Huishoudelijk afval uit de provincies Groningen en Drenthe kan duurzamer worden verbrand in Delfzijl dan in Wijster.
In 2016 loopt het contract van gemeenten in Drenthe en Groningen voor de verwerking van restafval af bij Attero in Wijster. De Drentse gemeenten zijn gezamenlijk al in gesprek met meerdere partijen. Als de Drentse en Groningse gemeenten milieu- en klimaatbescherming in hun afweging mee willen nemen, zouden ze hun restafval bij de avi in Delfzijl onder moeten brengen, meent eigenaar EEW. Overigens geldt dat ook voor de argumenten duurzame afvalverwijdering en logistiek. "Om huisvuil dat in Delfzijl is ingezameld eerst naar Groningen te rijden om het te scheiden, en daarna weer naar Wijster voor verwerking... Ik heb het niet nagerekend, maar volgens mij ben je dan niet erg slim bezig", stelt Geert-Jan Pastoor van EEW. "We roepen de gemeenten op hierover na te denken."
EEW lijkt concurrerend te gaan inschrijven, omdat ze ook stelt dat de kosten voor het verwerken van brandbaar afval zijn gedaald en dat de burger dat zal gaan merken. EEW heeft tot nu toe geen aanbesteding gewonnen voor het verbranden van huishoudelijk afval. Dat ziet het bedrijf graag veranderen. Pastoor: "We verbranden nu bijna geen huishoudelijk afval, maar we willen het wel graag in de mix krijgen. Huishoudelijk afval is toch weer anders van samenstelling dan bedrijfsafval. Dus dat is nadrukkelijk één van onze drijvers." Ook wil EEW graag meer Nederlands afval verbranden. "We staan immers in Nederland. Daarnaast denken we het ook gewoon beter te kunnen doen dan een installatie die al 25 jaar oud is."
Sinds afgelopen maart het Zweedse EQT 51 procent van de aandelen van E.ON Energy from waste heeft overgenomen is de naam veranderd in EEW. De avi in Delfzijl werd medio 2011 officieel geopend, terwijl de installatie in begin 2010 al was opgestart. Het is daarmee een van de modernste avi's in Nederland, maar met een vergunde capaciteit van 300 kton per jaar ook een van de kleinere. Ook daar wil EEW verandering in brengen. Het bedrijf is bezig met een aanpassing van de vergunning, om de capaciteit uit te breiden tot 350 kton per jaar.
De afgelopen jaren verbrandde EEW naar eigen zeggen zo'n 325 kton per jaar. De rapportages van de Werkgroep Afvalregistratie geven andere cijfers (115 kton in 2010 en 249 kton in 2011), maar die kloppen volgens Geert-Jan Pastoor niet. "Misschien hebben ze de buitenlandse volumes niet meegerekend." Vandaag arriveert de miljoenste ton afval voor verbranding, afkomstig van Paro Amsterdam.
EEW speelt voor de Noordelijke gemeenten haar troef. De installatie in Delfzijl kent de hoogste score energy-efficiency van de Nederlandse avi's: 1,04. Vergeleken met de installatie in Wijster is dat inderdaad beter, want deze scoort een 0,7. "Wij zijn de beste optie, zowel qua logistiek als energetisch rendement", aldus Pastoor.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website