Met de afvaltest wil Van Gansewinkel bewustwording voor afvalscheiding op de werkplek creëren. Gisteren was de presentatie. “De burger die wil wel. Waar het mis gaat is bij bedrijven.”
De afvaltest is door Van Gansewinkel tot Nationale Afvaltest gedoopt. Het is een test met een klein aantal vragen die snel inzicht moet geven in de aanwezige kennis over afval scheiden en de huidige manier van afval scheiden op de werkplek. Bij elke vraag verschijnt een korte uitleg waarmee een eerste stap naar bewustwording moet worden gezet. Na het invullen van de test wordt een ‘Waardevol boekje’ opgestuurd met aanvullende weetjes.
Op 27 mei is de Nationale Afvaltest door Van Gansewinkel gelanceerd op de facilitaire beurs in de Amsterdamse RAI. De lancering werd voorafgegaan door een rondetafelgesprek met Marieke van der Werf (oud-kamerlid CDA nu Partner bij Dröge & van Drimmelen), Ernst Worrell (professor Energy & Resources aan de Universiteit Utrecht) en Florens Slob (directeur Business Development Van Gansewinkel).
Het verschil in het gescheiden inleveren van afval bij consumenten thuis en MKB is groot. Het succes van het scheiden van afval bij de burger is volgens Marieke van der Werf een samenkomst van enkele factoren. Het voelt alsof je iets goed doet, het moet makkelijk zijn en er moet een beloning zijn. De infrastructuur voor het gescheiden inzamelen van afval voor huishoudens is dan ook al goed geregeld. En gemeentes kunnen belonen door bijvoorbeeld de afvalstoffenheffingen omlaag te brengen.
Zoals Ernst Worrell zei: “De burger die wil wel. Dat is goed zichtbaar in hoe het plastic afval door de consument wordt ingezameld. Waar het mis gaat is bij bedrijven.” Nu is het dus de beurt aan het bedrijfsleven om de volgende stap in afvalscheiding te zetten. Ook op de werkplek zou het gemakkelijk moeten worden om verschillende materiaalstromen gescheiden te houden.
Floris Slob geeft aan dat de focus van de Nationale Afvaltest ligt op MKB. De energiekosten bij deze bedrijven is vaak 4 keer zo hoog als de kosten voor afvalverwerking. Hierdoor wordt er tijdens besparings- en milieu-initiatieven eerder gekeken naar energiebesparing. Dit terwijl er met afvalscheiding ook nog voldoende winst te halen valt, financieel en CO2. De kosten voor enkele materiaalstromen zijn lager dan dat van restafval, zoals papier en folie. Hierdoor is het voordelig om ook op de werkvloer te kijken hoe het afval gescheiden kan worden.
De Nationale Afvaltest is te maken op www.nationaleafvaltest.nl
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website