Elf Drentse gemeenten hebben de verwerking van hun gft wederom gegund aan Attero.
De partijen gaan een overeenkomst aan voor vier jaar. Jaarlijks gaan de gemeenten 60 kton gft aanleveren bij Attero in Wijster. Het bedrijf gaat de biomassa duurzaam verwerken. Het contract gaat in vanaf 1 januari 2016. Na de eerste periode van vier jaar kunnen de partijen twee keer met twee jaar verlengen. De aanbesteding is in opdracht van de Vereniging Drentse Gemeenten uitgevoerd met Area Reiniging als penvoerder.
Dat de opdracht bij Attero terecht kwam is niet heel vreemd. In de aanbesteding was een toegerekende transportprijs van 0,10 eurocent per kilometer naar de installatie opgenomen. En de installatie in Wijster ligt het dichtst bij de Drentse gemeenten.
Zowel de Drentse gemeenten als Attero zijn verheugd met de voortzetting van deze samenwerking. Eric Sloots, commercieel directeur bij Attero: "Sinds 1929 produceert ons bedrijf in Wijster compost en levert dit terug aan de Drentse boeren om hun gronden ter verbeteren. Dit contract is voor ons dan ook van groot belang. Het bevestigt onze lange relatie in Drenthe en met de Drentse gemeenten. De duurzame ambities van beide kanten sluiten goed op elkaar aan en zo zetten we verdere stappen naar een nog duurzamere samenleving."
Marcel Thijsen, vervangend voorzitter van de VDG-commissie Milieu, Energie en Mobiliteit geeft aan dat hij, mede namens de gemeenten, blij is met de hernieuwde relatie. "Dit bewijst andermaal dat de gemeentelijke samenwerking in Drenthe loont. De verwerking van het Drentse gft blijft hiermee de komende jaren zeer duurzaam én in eigen regio. En dat tegen een aantrekkelijk tarief. Dat is goed voor Drenthe en het milieu. Dit helpt ons ook bij de uitdaging om de komende jaren nog meer gft uit het restafval te halen. Dat bestaat nu nog gemiddeld voor een kwart uit gft."
Het gft ondergaat een verwerking in twee stappen. Sinds 2013 verwerkt Attero het makkelijk afbreekbare deel van het gft eerst in een vergistingsinstallatie. Dat levert biogas op, dat opgewerkt wordt tot aardgaskwaliteit. Dat pompt Attero in het aardgasnet van netbeheerder Rendo. Dit gas wordt onder meer geleverd als transportbrandstof aan het tankstation Green Planet in Pesse. Wat na het vergistingsproces overblijft, zo’n 70 procent, wordt gemengd met vers gft en houtachtig materiaal en gecomposteerd tot hoogwaardige compost. Dit gecertificeerde product is belangrijk voor de gezondheid van de Drentse bodem. Het bevordert het bodemleven en verbetert de structuur van de bodem. Dat betekent dat de landbouw minder hoeft te sproeien in droge perioden, het voorkomt dat de toplaag wegwaait en ook is er minder aanvullende bemesting nodig.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website