Categorie: Management | Gepubliceerd: 14 december 2015

Nieuw onderzoek naar P90-norm

Er komt een nieuw onderzoek naar de norm voor fysieke belasting van medewerkers bij de inzameling van afval.

plastic hero zak.jpgDe inzameling van plastic afval is bijvoorbeeld geen onderdeel van de oude norm.

De norm stamt uit 1996, en is sindsdien niet meer officieel geëvalueerd. Inmiddels zijn de formaten van containers en methodes voor inzameling echter danig veranderd. Daardoor ervaren werkgevers en werknemers knelpunten, aldus de NVRD. De oude norm is gebaseerd op afvalzakken en containers van 240 en 1.100 liter. Ook werd er alleen gekeken naar de inzameling van gft en restafval. Andere containermaten en afvalstromen zijn nooit in de norm opgenomen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door VHP Human Performance, in opdracht van de Vereniging Afvalbedrijven en de NVRD. Het onderzoek van VHP moet een nieuwe, flexibele weekrichtlijn opleveren, die de plaats van de P90-norm in de Arbocatalogus in kan nemen.

Kosten

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die vanuit het belang voor de branche 50 procent van de onderzoekskosten subsidieert. De resterende kosten worden opgebracht door branchepartijen NVRD en VA, het O&O Fonds Afval- en Milieubedrijven en het A+O Fonds Gemeenten.

Meer weten over NVRD, Nederlandse Vereniging voor afval- en reinigingsmanagement?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Vereniging Afvalbedrijven?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website