Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 12 februari 2016

83 procent minder restafval blijkt mogelijk

147 huishoudens in de acht gemeenten van Circulus-Berkel probeerden vanaf 10 oktober 2015 om honderd dagen 100 procent afvalvrij te leven. Uit de resultaten blijkt dat de deelnemers 83 procent minder restafval produceerden dan overige inwoners in de regio.

Gemiddeld produceert een inwoner in het verzorgingsgebied van Circulus-Berkel 126 kilo restafval (zonder grofvuil) per jaar. De deelnemers aan de tweede 100-100-100 actie kwamen gemiddeld uit op 21,3 kilo. De eerste actie werd begin 2015 gehouden in de Rova-gemeenten. Inmiddels is het actie-programma al door verschillende andere gemeenten en inzamelorganisaties overgenomen.

Circulus-Berkel vond het opvallend dat de deelnemers anders wilden gaan kopen, nadat zij zich eerst hadden verwonderd  over de enorme hoeveelheid verpakkingen die zij met het boodschappen doen in huis halen. Een ‘echte eye-opener’ vonden deelnemers de opdracht om te tellen hoeveel verpakkingen op een dag opengemaakt worden. De meeste discussie leverden verpakkingen op die niet recyclebaar zijn, en producten die ‘oververpakt’ zijn. Deelnemers geven aan door het project zich nog meer bewust geworden te zijn van wat ze zelf kunnen doen aan preventie en afvalscheiding. Er was veel enthousiasme en deelnemers gaven elkaar positieve feedback en tips. ‘Het was een zinvol en inspirerend project,’ concludeerden veel deelnemers na afloop.

Volledig (100 procent) afvalvrij is niemand gelukt. Een ‘volle stofzuigerzak’ of ‘een kapot bord’ zorgden voor teleurstelling dat het gestelde doel, 100 procent afvalvrij, net niet gehaald kon worden. Ook de feestdagen gooiden roet in het eten: in die periode steeg de hoeveelheid restafval weer. Degenen die konden meedoen aan een experiment met het gescheiden afvoeren van keukenafval, boekten daarbij de beste resultaten.

Gemeenten en Circulus-Berkel hebben met dit afvalvrij-experiment nieuwe inzichten vergaard over de (on)mogelijkheden van een huishouden om afvalvrij te leven. Daar zijn ze ook naar op zoek, gezien de regionale doelstelling om in 2030 nog maar 10 kilo restafval te hebben. Goede voorlichting, persoonlijke feedback en het stellen van doelen helpen daarbij. Ook het gescheiden inzamelen van keukenafval – een waardevolle grondstof die nu nog vaak in het restafval belandt – is nader onderzoek waard. Verder zal Circulus-Berkel de communicatie over ‘wat-hoort-waar’ intensiveren. Dit geldt met name voor verpakkingen van plastic, metalen en drankenkartons (PMD).

Meer weten over Circulus-Berkel BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website