Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 10 maart 2016

Attero onderzoekt uitbreiding groengasproductie

In 2015 is door het gasnet van Rendo 7,6 miljoen kubieke meter groen gas getransporteerd afkomstig van Attero in Wijster. Als het aan het bedrijf ligt, wordt dat de komende jaren meer.

Gasopwerkingsinstallatie voor de productie van groen gas naast de vergister bij Attero in Wijster.
Foto: Attero

De hoeveelheid energie van 7,6 miljoen kubieke meter groen gas  is vergelijkbaar met de opbrengst van 320.000 zonnepanelen. Met deze hoeveelheid gas kunnen ook 109 miljoen kilometers gereden worden door auto’s (verbruik 1:18) of 5.300 woningen voorzien worden in hun gemiddeld gasverbruik per jaar.

Circa 3 procent van het getransporteerde gas in het net van Rendo is groen gas. Dat is een factor 10 hoger dan het aandeel dat groen gas heeft in het landelijke gasnet. Ten opzichte van het fossiele aardgas is het aandeel groen gas nog klein.

Gesprekken

Attero heeft in Wijster drie operationele gasopwerkingsinstallaties, die biogas opwerken tot groengas. Het bedrijf onderzoekt mogelijkheden om de groengasproductie in de komende jaren uit te breiden. Daarom zijn er zowel gesprekken gaande met de landelijke netbeheerder GTS, als regionale netbeheerders zoals Rendo om te overleggen waar en op welke wijze de verhoogde productie op het net kan worden gezet.

Groen gas is onderdeel van de energiemix, samen met andere duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Deze leveren elk een bijdrage aan de overgang naar een meer duurzame energieproductie in Nederland.

Meer weten over Attero BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website