Minister Asscher heeft de Cao Beroepsgoederenvervoer algemeen verbindend verklaard voor werknemers en werkgevers in het beroepsgoederenvervoer en het kraanverhuurbedrijf.
Alle betrokken cao-partijen zijn akkoord met de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Deze partijen hebben vervolgens een verzoek ingediend bij het ministerie om de cao ook voor alle bedrijven en werknemers die niet zijn aangesloten bij een werkgevers- of werknemersorganisatie te laten gelden. Dit verzoek is inmiddels gehonoreerd.
Op 22 april bereikten de cao-partijen TLN, VVT, FNV, CNV en De Unie al een onderhandelingsresultaat voor de cao die loopt van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019. Twee maanden later stemden de leden van de vakbonden in met het onderhandelingsresultaat waarmee de cao een feit was.
Belangrijkste onderdeel van de cao zijn de periodieke loonsverhogingen. Per 1 juli, 1 januari 2018 en 1 januari 2019 gaan de lonen met 2 procent omhoog. Op diezelfde data wordt in drie stappen een extra periodiek aan alle loonschalen toegevoegd van uiteindelijk 4 procent in totaal. Ook wordt aan elke loonschaal een trede toegevoegd. Iedere werknemer die minimaal 1 jaar in de oude eindtrede van de loonschaal zat, zal in de nieuwe eindtrede worden geplaatst.
Ondernemersorganisatie evofenedex heeft becijferd dat de bruto loonkosten voor werkgevers hierdoor gemiddeld met 2,89 procent zullen stijgen.
De overurentoeslag van 130 procent blijft in de nieuwe cao bestaan. Eerder was er sprake van een verlaging naar 115 procent. Daarnaast geldt een toeslag van negentien procent per gewerkt uur op de uren tussen 21.00 en 05.00 uur.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website