Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 30 oktober 2017

HVC haalt Dordrecht deels van het gas

De afvalenergiecentrale van HVC is aangesloten op het warmtenet van Dordrecht. Nieuwe en een deel van de bestaande woningen gaan zo van het gas af.

Met de stap zijn 3.000 Dordtse woningen aangesloten op het warmtenet. De komende jaren wordt dat aantal nog eens uitgebreid naar 10.000 woningen. Voor de provincie Zuid-Holland vormt de overgang een stap naar een duurzamere provincie. De ambitie van de provincie is om bestaande en nieuwe leidingen te bundelen in een hoofdinfrastructuur in Zuid-Holland. Uiteindelijk moet er sprake zijn van een open transportnet met een onafhankelijk netbeheer, zodat in principe iedere warmte-aanbieder zich daarop kan aansluiten.

De warmte in het netwerk wordt geleverd aan particulieren, tuinders en bedrijven die de warmte toepassen in productieprocessen. Wethouder Rik van der Linden van Dordrecht is trots op de overgang: “Bijzonder in Dordrecht is dat we niet alleen nieuwbouwwoningen aansluiten die vaak al energiezuinig worden gebouwd, maar ook bestaande woningen. In samenwerking met woningcorporaties Trivire en Woonbron wordt bij de vervanging van ketels van bestaande bouw of renovatiewerkzaamheden waar mogelijk gekozen voor een aansluiting op het warmtenet."

De voorbereidingen op de aanleg van het Dordtse warmtenet zijn al in 2009 begonnen. De volledige aanleg is een kwestie van een lange adem, aldus directeur duurzame energie van HVC, Arjan ten Elshof: “We proberen zo’n 1.000 aansluitingen per jaar te realiseren. Dat aantal ligt hoog, maar we denken dat we dat kunnen halen. Eind dit jaar hebben we 25 kilometer leidingen aangelegd, dat moeten er later 35 worden. Het ‘hoofdwegennet’ ligt er dan, en het aansluiten van klanten is dan niet zo moeilijk meer.” 

Ter gelegenheid van de overgang maakte HVC een filmpje met studenten van het Da Vinci college: 

Aansluiting warmtenet Dodrecht op afvalenergiecentrale HVC 27 oktober 2017 from HVC Groep on Vimeo.

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website