Afval- en energiebedrijf HVC claimt als eerste in Nederland een 100 procent gerecyclede afvalbak te hebben gemaakt. Hoewel, 100 procent? Het onderstel en de gekleurde deksel op de afvalbak zijn nog niet van gerecycled materiaal.
In een volgens HVC uniek proces worden oude, afgekeurde afvalbakken vermalen tot kleine plastic deeltjes. Dit maalgoed wordt hergebruikt voor de productie van nieuwe afvalbakken. De romp van nieuwe afvalbakken is hierdoor voor 100 procent van gerecycled materiaal. Maar, zo moet HVC toegeven, het onderstel en de gekleurde deksel op de afvalbak zijn nog niet van gerecycled materiaal.
De afvalbakken zijn aan strenge controles onderworpen. Zo is er een nieuwe ‘grabbertest’ ontwikkeld. Met deze test is onderzocht of de bakken stevig zijn om door de automatische armen van de wagen te worden opgetild. De bestaande bakken kunnen beschadigd raken tijdens de automatische inzameling. De gerecyclede bakken kwamen glansrijk door de test, die is uitgevoerd door de leveranciers van de wagens.
Nu duidelijk is dat HVC, in samenwerking met partners, haar afgekeurde afvalbakken kan hergebruiken, wordt een planning gemaakt welke bakken er als eerste worden vervangen door gerecyclede exemplaren. Naar verwachting worden de eerste gerecyclede bakken dit jaar in gebruik genomen.
HVC werkt bij de recycling van afvalbakken samen met Europlast Kunststoffbehälterindustrie GmbH uit Oostenrijk. Bij Europlast wordt het maalgoed via een speciaal daarvoor ontwikkelde mal omgesmolten tot de nieuwe afvalbak. In Nederland wordt Europlast vertegenwoordigd door Total Waste Systems Nederland BV.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website