Categorie: duurzaam | Gepubliceerd: 03 juli 2019

EEW's stoom zorgt voor 100 kton CO2-reductie in Delfzijl

Met de ingebruikname van de derde stoomleiding levert EEW Energy from Waste stoom uit afvalverbranding aan Chemiepark Delfzijl. Nouryon gebruikt deze stoom voor de omzetting van pekel in hoogzuiver zout.

EEW Energie from Waste levert sinds 2010 stoom aan het industrieterrein in het Groningse Delfzijl. Dankzij de nieuwe derde verbrandingslijn breidt EEW zijn verbrandingscapaciteit uit met 192 kton op jaarbasis naar ruim 500 kton afval en levert het meer dan 1 miljoen megaWattuur aan stoom. Deze stoom vervangt de stoom die werd gegenereerd met aardgas. Hierdoor wordt jaarlijks tot 100 kton CO2-uitstoot gereduceerd. Nouryon (het voormalige AkzoNobel Speciality Chemicals) gebruikt de stoom om pekel om te zetten in hoog zuiver zout, dat nodig is voor de productie van chloor en andere chemicaliën.

Groningen Seaports heeft de uitbreiding van de bestaande stoominfrastructuur mogelijk gemaakt door voor een leiding te zorgen. “Deze ontwikkeling ondersteunt ook de duurzaamheid van het haven- en het industriegebied in Delfzijl”, aldus Cas König, CEO van Groningen Seaports.

Meer weten over EEW Energy from Waste Delfzijl?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website