Categorie: duurzaam | Gepubliceerd: 03 december 2019

Oproep tot CO2-beprijzing op klimaattop

De Verenigde Naties hebben bij de opening van de klimaattop COP25 opgeroepen tot het beprijzen van CO2-uitstoot. "Een prijs op koolstof is cruciaal als we kans willen maken op het beperken van de temperatuur wereldwijd".

Dat zei António Guterres, Secretaris-Generaal van de VN, gisteren bij de opening van de top in Madrid. "We moeten eindelijk laten zien dat we serieus de oorlog tegen de natuur willen stoppen - dat we de politieke wil hebben om in 2050 koolstofneutraal te zijn." Het beprijzen van CO2 is daarbij cruciaal volgens hem. Guterres verwacht verder dat alle overheden zich verbinden aan een herziening van hun nationaal klimaatactieplannen, zodat ze voldoende ambitie bevatten om de 'klimaat-noodtoestand' het komende jaar aan te pakken. Bij de volgende klimaattop, COP26, moeten landen hun nieuwe plannen indienen.

Hoesung Lee, voorzitter van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) wijst erop dat meer ambitieuze klimaatactie ook voordelen heeft voor de economie, bijvoorbeeld middels investeringen in innovatie. "Deze investeringen kunnen krachtige voordelen genereren, die gevoeld worden in alle sectoren van de samenleving en economie. Daar worden ze schoner, gezonder en sterker van."

COP25 ging gisteren van start in Madrid. De klimaattop duurt nog tot en met 13 december.

Gerelateerde artikelen