Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 17 april 2020

'Meer handschoenen en mondkapjes op straat en in natuur'

Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation zien sinds het uitbreken van het coronavirus steeds meer beschermingsmiddelen als handschoenen en mondkapjes op straat en in de natuur belanden en trekken aan de bel.

Een selectie van beschermingsmiddelen die eindigden als zwerfafval.
Foto: Nederland Schoon

"We constateren dat de uitbraak van het coronavirus een nieuw zwerfafvalprobleem met zich meebrengt. De afgelopen weken kregen we flink wat foto’s toegestuurd van plastic handschoenen en mondkapjes die op parkeerplaatsen van onder andere supermarkten en benzinestations zijn achtergelaten", aldus Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon.

Volgens Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, worden er op het moment massaal beschermingsmiddelen gebruikt, maar willen mensen er na gebruik ook snel weer vanaf. "Ze vergeten hierbij dat het schadelijk is voor mens en omgeving als je dit op straat gooit en dat bijvoorbeeld plastic handschoentjes nooit helemaal afbreken. Om die reden willen we de Nederlandse bevolking samen oproepen: gooi je beschermingsmaterialen na gebruik gelijk in de afvalbak!"

Plastic Avengers App

Om een beeld te krijgen van de omvang van het probleem en de mogelijke oplossingsrichtingen, hebben zwerfafvalactivisten Dirk Groot (de Zwerfinator) en Merijn Tinga (de Plastic Soup Surfer) een app ontwikkeld. Deze brengt letterlijk in kaart waar het probleem het grootst is, hoeveel ‘nieuw’ zwerfafval er ligt en hoe het verschilt van regulier zwerfafval. Iedereen kan deze Plastic Avengers App downloaden in de app-stores van Apple en Google en zo aangeven waar ze het nieuwe zwerfafval zijn tegengekomen.

Niet oprapen

NederlandSchoon benadrukt dat het niet de bedoeling is om andermans handschoenen of mondkapjes op te gaan rapen. Van Zutphen: We doen een oproep aan iedereen die in het openbaar handschoentjes of mondkapjes draagt, om het gebruikte materiaal direct na gebruik in de afvalbak te deponeren. Als er geen afvalbak in de buurt is, bewaar dan de gebruikte beschermingsmiddelen in een aparte zak tot je wel in de gelegenheid bent om het in een afvalbak te gooien. Zorg dus goed voor jezelf, maar ook voor je omgeving!

Buitenland

Overigens circuleren niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld beelden van weggegooide handschoentjes en mondkapjes op parkeerterreinen bij supermarkten en grasvelden in parken. Ook zwerfafvalorganisaties in onder andere België, Duitsland, Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Canada, zijn nu bezig om hun bevolking bewust te maken van de schadelijke gevolgen van het weggooien van plastic handschoenen, mondkapjes en andere beschermingsmaterialen.

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website