Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 13 mei 2020

Afval- en rioolsector pleiten voor campagne mondkapjes

Om te voorkomen dat mondkapjes en andere beschermingsmiddelen recyclebare stromen of het riool vervuilen, zou er een publiekscampagne moeten komen.

Dat vinden de Vereniging Afvalbedrijven (VA) en Stichting Rioned, branchevereniging voor stedelijk rioolbeheer. Zowel in het riool als in het pmd- en zwerfafval worden de laatste weken vaker mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zoals handschoenen en hygiënedoekjes aangetroffen. Maar ze horen in het restafval thuis. Afvalbedrijven deden al eerder de oproep de mondkapjes alleen bij het restafval weg te gooien.

Bij BNR pleiten de VA en Rioned voor een brede publiekscampagne om mensen voor te lichten over het correct weggooien van mondkapjes. "Ik heb de minister gevraagd om dit te doen", zegt Hugo Gastkemper, directeur van Rioned, tegen BNR. "Die heeft daar geen gehoor aan gegeven." Ook stellen ze voor aparte afvalbakken voor mondkapjes en handschoenen op stations en andere veelbezochte plekken te plaatsen, zodat mensen de beschermingsmiddelen makkelijk en veilig weg kunnen gooien.

Meer weten over Vereniging Afvalbedrijven?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website