Categorie: Producten | Gepubliceerd: 29 november 2021

ILT onderzoekt supermarkten op ontduiken statiegeld

Verschillende supermarkten zouden statiegeldloze drankflessen verkopen, waar volgens de wet wél statiegeld op zou moeten zitten. De Inspectie Leefomgeving en Transport start een onderzoek.

Recycling Netwerk Benelux heeft een handhavingsverzoek ingediend. Het gaat om twee flessen DubbelDrank van producent Riedel, acht drankflessen van het eigen merk van Albert Heijn en vijf van de Jumbo. Daarnaast zou uit een inventarisatie van televisieprogramma Kassa blijken dat ook bij andere supermarktketens, zoals Plus, Lidl en Coop, drankflessen zonder statiegeld in de schappen liggen. Volgens Recycling Netwerk gaat het om statiegeldontduiking, omdat vergelijkbare dranken van andere merken wél met statiegeld verkocht worden. Eerder deze maand diende Recycling Netwerk ook al een handhavingsverzoek in wegens statiegeldontduiking met drankenkartons.  

Het draait allemaal om de definitie van sap. De flessen die in het onderzoek worden meegenomen zijn bijvoorbeeld cranberrydranken, vruchtendranken en appelnectar van Albert Heijn en Jumbo. In principe zijn sapflessen uitgezonderd van statiegeld. De vraag is wanneer een drank als sap gezien mag worden. Dat staat niet gedefinieerd in de wet. Echter, er staat wél een definitie van frisdrank in de wetgeving, omdat de statiegeldverplichting geldt voor frisdrankflessen. "Frisdrank staat gedefinieerd als water met suiker of zoetstof, waaraan koolzuur, aroma’s of vruchtsappen zijn toegevoegd. Kortom zodra je aan sap(concentraat), water en suiker/zoetstof toevoegt, val je onder de regels", meldt demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat in een verklaring. "Onze wet betekent de facto dat alleen als je 100 procent zuiver sap bent, je geen frisdrank bent en dus niet verplicht bent tot statiegeld."

Aanpassing

Producent Riedel van DubbelDrank heeft Kassa laten weten de verpakking aan te passen. Binnen enkele weken liggen de nieuwe verpakkingen mét statiegeld in de winkel. Albert Heijn en Plus gaan ook onderzoeken of er toch statiegeld op hun flessen moet komen. Jumbo meldt van mening te zijn dat het wel aan de wetgeving voldoet en de uitkomst van het ILT-onderzoek af te wachten. 

Van Weyenberg laat weten dat een evaluatie van het statiegeldsysteem gepland staat voor 2024. Dan wordt ook gekeken of sapflessen alsnog onder het statiegeldregime moeten komen. Recycler Morssinkhof Plastics heeft al aangegeven dat het in principe mogelijk is om statiegeldflessen te recyclen, mits de juiste keuzes gemaakt worden qua ontwerp. De doppen, etiketten, sleeves en lijmen moeten ook geschikt zijn om te recyclen. Achtergebleven productresten hoeven ook geen probleem te zijn, maar flessen met een extra zuurstofwerende laag zijn lastig omdat dit zorgt voor een verkleuring van het gerecyclede pet. 

Kamervragen

Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) heeft aangekondigd Kamervragen te stellen over de kwestie. "Op alle plastic flessen moet gewoon statiegeld worden geheven. We vragen de staatssecretaris om zo snel mogelijk daarvoor actie te ondernemen."