Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 10 april 2008

Landelijke compostdag op 12 april

Aanstaande zaterdag kunnen inwoners van 140 gemeenten gratis compost afhalen bij gemeentewerf, milieustraat of compostbedrijf in de buurt.

Op die manier moeten mensen een pluim krijgen voor het gescheiden inzamelen van gft-afval. Tegelijkertijd is het de bedoeling van mensen de waarde van gft-afval gaan inzien. In Apeldoorn wordt bijvoorbeeld op het gemeentehuis later deze maand een cursus composteren gegeven van twee uur en kunnen tegen gereduceerd tarief compostvaten en biocoms aanschaffen.
Jaarlijks wordt ongeveer 3,3 miljoen ton organisch afval omgezet in 1,5 miljoen ton compost. Het scheiden van gft-afval zit enigszins in een dip nu sommige gemeenten niet meer overal gft-afval inzamelen. De communicatie hieromtrent is volgens de rijksoverheid zeer belangrijk, het verhaal is immers niet zwart-wit met de diverse moderne verwerkingsmethoden en de verschillen tussen huishoudens in meer of minder verstedelijkte gebieden. Burgers kunnen compost, gemengd met tuinaarde, gebruiken voor de planten in hun eigen tuin. Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van gewassen op milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Op het land uitgestrooide compost legt CO2 vast in de bodem. En minder kooldioxide in de atmosfeer betekent een minder snelle opwarming van de aarde.
Dankzij nieuwe activiteiten in de sector neemt de bijdrage aan het milieu verder toe. Steeds meer bedrijven gaan het gft-afval vergisten, waarbij naast compost ook biogas ontstaat. Biogas kan worden gebruikt voor elektriciteitsproductie of als groen gas voor de transportsector. Daarnaast worden uit het gft- en groenafval afgescheiden houtachtige delen ingezet voor energieopwekking in (biomassa-)energiecentrales.
Gescheiden inzameling en verwerking van organisch afval levert een belangrijke bijdrage aan klimaatdoelen en hergebruikdoelstellingen, vinden de afvalbedrijven, maar is bovendien een goedkope manier van afvalverwerking. De jaarlijkse landelijke compostdag is een initiatief van de Vereniging Afvalbedrijven waarbij de gft-composteerbedrijven zijn aangesloten en de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) waarbij de groencomposteerbedrijven zijn aangesloten.

Meer weten over Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Vereniging Afvalbedrijven?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website