Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 11 november 2021

Overstap naar HVC heeft Smallingerland geen windeieren gelegd

De overstap van Omrin naar HVC in 2007 heeft positief uitgewerkt voor de gemeente Smallingerland. De gemeente ziet geen aanleiding om hierin verandering aan te brengen.

Overstap

In 2007 stapte de gemeente Smallingerland over van Omrin naar HVC. De gemeente zou daarmee op jaarbasis tussen de 400.000 en 700.000 euro op verwerkingskosten besparen. Ook had Smallingerland bedenkingen bij investeringen door Omrin, het verschil in tarieven (lagere tarieven voor niet-aandeelhoudende gemeenten buiten Friesland) en vond de gemeente de bedrijfsvoering voor Smallingerland niet transparant.

Naar aanleiding van een door de gemeenteraad aangenomen motie in juni van dit jaar, heeft de gemeente Smallingerland een vergelijking gemaakt tussen HVC en Omrin op financieel en duurzaamheidsgebied. Aanvullend is nog gekeken naar de wijze van afvalscheiding, en de mogelijke verkoop van aandelen Omrin die de gemeente nog altijd in handen heeft. De gemeente komt tot de conclusie dat de overstap naar HVC nog altijd terecht en gunstig voor de gemeente is; dat de huidige afvalscheiding aan de bron met aanvullende nascheiding van afval uit hoogbouw geen aanpassing behoeft; en dat als het al lukt om de aandelen in Omrin te verkopen, de eenmalige opbrengst wel op moet wegen tegen structurele dividend.

Financieel

De gemeente wijst er allereerst op dat zij bij HVC zelf haar afvalstromen kan vermarkten. Deze eigen regie zou haar geen windeieren hebben gelegd, maar in de afgelopen jaren duizenden euro’s hebben bespaard. Ook zou sprake zijn van besparingen van tussen de 400.000 euro en 700.000 euro door lagere tarieven van HVC. Naar de toekomst toe zou verwerking van het restafval op de korte termijn financieel gunstiger zijn bij Omrin (68 euro per ton). Kanttekening die de gemeente plaatst, is of Omrin dit tarief zou laag kan blijven aanbieden. “Gemeenten uit Groningen die ook een bronscheidingsmodel hebben, betalen 70,50 euro per ton aan de poort”, constateert zij bijvoorbeeld. Als de hoeveelheid restafval daalt, zou HVC op langere termijn de goedkopere partij zijn.

Verder heeft Smallingerland de afgelopen 13 jaar van HVC 2,1 miljoen euro aan garantieprovisie ontvangen. Van Omrin ontving zij in diezelfde periode 427 duizend euro aan dividend. Een verschil van bijna 1,7 miljoen euro. Zowel de garantieprovisie als het dividend komt nu ten goede van de algemene middelen van de gemeente, en voortzetting van de huidige situatie is voor deze reserves het meest gunstig, concludeert de gemeente.  

Duurzaamheid

Gekeken naar afvalwerking, duurzame energie, C02, emissies stikstof en fijnstof is het voor de gemeente onmogelijk om in de notitie een eerlijke vergelijking te maken. Wel gaat ze in op de afstand naar de verwerker. Voor restafval is de afstand naar Harlingen minder dan naar Alkmaar. Gft gaat nu naar Orgaworld in Drachten, waar ook Omrin gft naar toebrengt. Maar dat laatste contract duurt niet lang meer en de kans is dan groot dat Omrin het gft daarna naar een locatie verder weg zal brengen, aldus de gemeente. Verder wijst het college erop dat Smallingerland één van vele gemeenten is die afval naar een locatie buiten de provincie laten vervoeren.

Verkoop aandelen

Voor verkoop van Omrin-aandelen aan de huidige aandeelhouders was de afgelopen jaren geen draagvlak bij mogelijke kopers. Verkoop van aandelen zou dus alleen mogelijk zijn als aandeelhouders van Omrin collectief de NV zouden verkopen aan een externe partij. Als in de toekomst het wel mogelijk zou zijn om de aandelen te verkopen, moet onderzocht worden of een eenmalige opbrengst opweegt tegen voordelen van een structureel dividend, vindt de gemeente.

Inzameling

Niet onbelangrijk ook vindt de gemeente dat haar visie op inzameling van afvalstoffen het meest overeenkomt met HVC. HVC pleit voor ‘bronscheiding waar het kan, nascheiding waar het moet’. De gemeente wil eigenlijk wegblijven van de vraag welke inzamelvorm beter is, en ziet de twee vormen ook als aanvullend op elkaar. Omrin zou wel hebben aangegeven dat de gemeente bij een overstap Omrin vrij is om afvalstromen (op restafval en gft na) zelf te vermarkten, waarmee bronscheiding van die stromen mogelijk blijft. Maar omdat Omrin een pleitbezorger van nascheiding is, zou dat weer verwarrend kunnen werken voor de inwoners van Smallingerland, denkt B en W.

Al met al ziet Smallingerland in de vergelijking HVC-Omrin dus geen reden om de huidige situatie te veranderen en een overstap naar Omrin te overwegen.