Uit de inhoud van Vakblad Afval! augustus 2012

Figurantenrol voor afval in verkiezingsprogramma's

Met een zomerse verkiezingsstrijd in het vooruitzicht en een - voor de afvalbranche - bewogen politiek jaar vers in het geheugen, hebben alle partijen hun verkiezingsprogramma's inmiddels gepresenteerd. De debatten voor en na het sluiten van de Raamovereenkomst verpakkingen zouden voldoende aanleiding voor een stevige duurzaamheidsparagraaf in de programma's moeten geven. Toch valt er op afvalgebied weinig te kiezen.

HVC stelt orde op zaken

Communicatie en arbeidsverhoudingen. Die twee vormden de rode draad in het zwartboek dat HVC begin dit jaar kreeg van Abvakabo FNV. Na een grondige analyse gaat HVC nu met een plan van aanpak van start. Vakbonden en de Centrale Ondernemingsraad zijn blij met de plannen.

Thermische reiniging van Tag komt meer in beeld

Per jaar komt er in Nederland één miljoen ton teerhoudend asfaltgranulaat (Tag) vrij, waarvan ongeveer een derde wordt geëxporteerd. Alhoewel het Nederlands beleid thermische reiniging voorschrijft, verbiedt de Europese regelgeving de export niet. Om het Tag toch zoveel mogelijk in Nederland te laten verwerken, is in april een motie aangenomen. Wim Beelen, eigenaar van de gelijknamige Beelen Groep vindt het voornamelijk “een hypocriet gedoe.”

Nederland op hoogste treetje van afvalmedailletabel EU

Nederland behoort nog altijd tot de koplopers in Europa als het gaat om afvalmanagement. Hoewel ons land vanuit Brussel een rode vlag krijgt omdat het niet lukt de hoeveelheid afval te ontkoppelen van de consumptiecijfers, rijst toch de vraag wat een vergelijking met de Grieken en Bulgarije nu eigenlijk zegt over het Nederlandse afvalbeleid.

Tanken voor het milieu

Tien procent. Dat percentage biobrandstof moet worden bijgemengd bij benzine en diesel. Brussel stelt in 2020, maar Nederland wil eerder: al in 2016. En dan met de tweede generatie, oftewel: biobrandstoffen gemaakt van afvalstromen. De vraag rijst of dat juridisch mag, of het technisch haalbaar is en of het milieuwinst oplevert.

Op zoek naar duurzame koffiebekertjes en tapijttegels

Jaarlijks gaan er heel wat producten om in de kantoren van de Nederlandse rijksoverheid: van koffiebekertjes en computers tot bureaustoelen en tapijttegels. Het Rijk wil daar graag duurzamer mee omgaan, maar hoe vind je de beste manier in het woud aan duurzame initiatieven? Kwartiermaker Grondstoffenmanagement Joan Prummel schept orde in de chaos.

Arbeidsreïntegratie, kans of last?

Al enkele jaren probeert de overheid werklozen meer eigen verantwoordelijkheid te geven voor hun terugkeer op de arbeidsmarkt. Dit gaat gepaard met decentralisering van wetten naar gemeenten, bundeling van geldstromen en persoonsgebonden budgetten. Afvalbedrijven in handen van overheden bieden mogelijkheden voor deze doelgroep.

Door de ogen van... Ton van den Oever

Ton van den Oever, directeur DutchPetRecycling en Renergy Trading, Arnhem.

Energiefabriek in Delfzijl

Van papier- en plasticafval brandstof maken. Dat doet Qlyte Operations in Delfzijl; de fabriek draait inmiddels een jaar. De brandstof - Subcoal - vindt zijn weg naar vooral Scandinavische ovens met hoge verbrandingstemperaturen, zoals van cement- en kalkfabrieken.

Betaling dwangsommen niet altijd verplicht

Indien een bedrijf dwangsommen heeft verbeurd lijkt het logisch dat daarmee tevens het recht ontstaat voor het bevoegd gezag om de dwangsommen in te vorderen. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn, zoals volgt uit een recente uitspraak van de rechtbank Maastricht.

Orde en wanorde

Ik leef - thuis niet meegerekend - in twee werelden. Eén daarvan is de wereld van de orde. Dat gaat zo. Ik ga op een willekeurig moment in een willekeurige plaats op een druk punt staan en kijk. Meer niet. Gewoon kijken. Weet u; dan is de wereld in orde. Maar elders...

Vervoerder van metaalschroot strafbaar?

Een transporteur vervoerde metaalafval zonder vermeld te staan op de lijst van vervoerders, handelaars en bemiddelaars. En dat is niet toegestaan. De advocaat van de vervoerder deed een beroep op een nieuwe Europese Verordening, waarin bepaalde soorten metaalschroot onder voorwaarden niet langer als afval worden aangemerkt.

“Duurzame ontwikkelingen en IT gaan hand in hand”

Samen zoeken naar oplossingen hoe het slimmer, beter, goedkoper en milieuvriendelijker kan. Mark Abbas, directeur van softwareleverancier GMT Europe, vertelt hoe hij de toekomst ziet op gebied van innovatie in ICT en welke rol duurzaamheid daarin speelt.