Uit de inhoud van Vakblad Afval! september 2012

Afvalbedrijven sceptisch over veiligheidsladder

Aannemers die extra veilig werken krijgen voorrang bij ProRail bij aanbestedingen. Vanaf januari 2013 treedt 'de veiligheidsladder' in werking. Grote vraag: is dit meetinstrument ook geschikt voor de afvalsector? Is daar behoefte aan? Vooralsnog zien de gecertificeerde afvalbedrijven geen meerwaarde. Het kost alleen maar tijd en geld.

Doorbraak voor gipsrecycling

Nederlands gipsafval belandt grotendeels op stortplaatsen, in kleiputten en tot voor kort in Duitse zoutmijnen. Gips Recycling Nederland BV biedt al geruime tijd een alternatief, namelijk recyclen. Een doorbraak in de gipsrecycling is aanstaande, nu het ministerie recycling als minimum standaard verplicht stelt. Goedkopere sluiproutes onder de noemer 'nuttige toepassing' worden daarmee afgesneden.

Innovatie en specialisme

Momenten van innoveren zijn momenten van onschatbare waarde. Ongekende krachten, visie, ideeën, kennis, dromen en praktijkervaring worden samengebracht tot een nieuw fenomeen.

De (on)mogelijkheid van NedCoal

Eind 2005 leek de toekomst NedCoal toe te lachen. Het bedrijf wilde een productie-installatie voor duurzame brandstof uit huishoudelijk restafval bouwen in Zwolle. Samenwerkingspartners voor het project waren gevonden en de overheid had zelfs al een subsidie van 4 miljoen euro toegekend. Ruim een half jaar later was het bedrijf failliet en stond iedereen met lege handen. Het relaas blijkt niet op zichzelf te staan.

Attero terug naar zijn roots

Attero staat aan de vooravond van een complete 'make-over'. Je zou kunnen zeggen dat het bedrijf wordt verkocht, maar eigenlijk wil Attero andere aandeelhouders hebben om de toekomst veilig te stellen. Nu is het moment, want de aandeelhouders hoeven niet de maximale prijs als de continuïteit van het bedrijf wordt gewaarborgd. De huidige klantgemeenten die zich kunnen inkopen, staan niet allemaal te springen om behalve klant ook aandeelhouder te worden. Maar volgens directeur Pierre Vincent “ligt er nu een unieke kans op een grote stap voorwaarts richting lagere tarieven en het versnellen van de duurzaamheidsambities van gemeenten”.

Door de ogen van... Berrie den Ouden

Berrie den Ouden, directeur Den Ouden Groep, Schijndel en bestuurslid Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR).

Utrecht sleutelt aan afvalinzameling

Sinds jaar en dag kent de stad Utrecht een eigen inzameldienst. Wat aan het eind van de negentiende eeuw begon met het ophalen van fecaliën bij de burger, is anno 2012 uitgegroeid tot een professionele organisatie die jaarlijks 139 kton afval inzamelt. Belangrijkste uitdaging voor de komende tijd is het scheidingspercentage van 44 procent opkrikken. Welke troeven heeft de stad achter de hand?

Wederom oud papier naar China

In de praktijk is bijna geen enkele partij afval 100 procent schoon. Het stellen van percentages is echter doorgaans arbitrair. De aanheftekst van de groenelijst is het enige houvast dat de Inspectie Leefomgeving heeft bij de beoordeling van “vervuilde” partijen.

Uit het oog, dus uit het hart?

Een afvalcontainer voor huishoudelijk afval, ook ondergronds, blijft letterlijk en figuurlijk een ding. Uit de rechtspraak blijkt dat, ondanks de bekendheid van het fenomeen en de noodzaak ervan, het nimby-argument (“not in my backyard”) de drijfveer blijft van verzet tegen de realisatie van containers.

Uit de lade en afgestoft

'Over de rug van de private inzamelaar' had de kop ook kunnen zijn. Hoezo? Met de gewijzigde Mededingingswet zijn er weliswaar duidelijke gedragsregels voor “bijklussende” overheden, maar de praktijk is weerbarstig. Het dossier markt en overheid leeft weer als nooit tevoren.

Publieke afvalbedrijven zoeken synergie in het groen

De Wet werken naar vermogen (WWNV) is door politiek Den Haag in de ijskast gezet. Toch blijft de trend dat mensen die hun weg op de arbeidsmarkt niet zomaar kunnen vinden in de toekomst steeds meer een verantwoordelijkheid worden van de gemeenten. Publieke afvalbedrijven zien kansen, maar dan moeten ze wel slim zijn.