Uit de inhoud van Vakblad Afval! november 2005

Open afvalmarkt in 2007

De landsgrenzen voor brandbaar afval gaan op 1 januari 2007 open. Dat zal staatssecretaris Van Geel aan de Tweede Kamer voorstellen.

Producenten ook verantwoordelijk voor zwerfafval

Staatssecretaris Van Geel vindt het een logische stap om producentenverantwoordelijkheid, net als bij verpakkingen, ook in te voeren voor zwerfafval. Dat werd duidelijk tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres 2005.

Europa en Nederland zoeken balans tussen economie en milieu

Was bescherming van mens en milieu nog niet zolang geleden de enige pijler van het milieubeleid, in toenemende mate komt daar een tweede fundering bij: die van het veiligstellen van economische groei. Vooral in Brussel is dat te merken. Een overzicht van recente ontwikkelingen en visies.

De kosten van de lucht

Door de toenemende aandacht voor luchtvervuiling en arbeidsomstandigheden staan ook roetfilters steeds meer in de belangstelling. Politici, vergunningverleners en handhavers menen de uitstoot van dieselmotoren hiermee effectief te kunnen bestrijden. Waar het aanbrengen van roetfilters op materieel in sorteerhallen onvermijdelijk lijkt, is het voor het Nederlandse wagenpark beslist geen ei van Columbus.

Weinig animo voor dieselalternatieven

De roep om schone en alternatieve brandstoffen zal het wagenpark binnenkort zeker gaan beïnvloeden. Motoren moeten nu al aan strenge Europese eisen voldoen om de emissie van diesel te beperken. Maar zeker na uitspraken deze zomer van Van Geel staan aardgas en biodiesel als dieselvervangers in de schijnwerpers. Intussen gaat het bij het wagenpark op de werkvloer om heel andere zaken.

Eerste of tweede handeling?

De jurisprudentie van het Europese Hof over de zogenaamde 'eerste en tweede handeling' blijft voor verwarring zorgen. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (29 september 2005, nr. 200507119). Deze zaak betrof door een Nederlands bedrijf over te brengen gebruikte zwavelzuren naar Duitsland.

De bodem van de biobak is in zicht

Hoewel de wettelijke plicht voor gemeentes om GFT gescheiden in te zamelen officieel blijft bestaan, worden vanaf 2006 de mogelijkheden om hiervoor ontheffing aan te vragen aanzienlijk verruimd. Dat besluit nam staatssecretaris Van Geel vorig jaar rond deze tijd, aan het eind van een lang voortraject van discussies en belangenafwegingen. Officieel is de knoop doorgehakt, maar de discussies en belangen zijn dezelfde gebleven. De praktijk is dat VROM de handen van GFT aftrekt en gemeenten eieren voor hun geld kiezen.

Aarzelende start Turkse batterijen en elektronica-inzameling

Met het starten van de toetredingsonderhandelingen lijkt voor Turkije de deur naar de Europese Unie definitief opengezet. Maar voordat sprake kan zijn van een volwaardig lidmaatschap, zijn nog op allerlei gebieden aanpassingen nodig. Eén zo'n gebied is de inzameling en verwijdering van batterijen en accu's en van wit- en bruingoed. Advies- en ingenieursbureau DHV levert hierbij inhoudelijke ondersteuning.

En profil: Wil Sierhuis


Bedrijven huren gemeenten in: wat moet dat kosten?

Komende jaarwisseling valt het doek voor de Convenanten Verpakkingen. Na een decennium van gedeelde smart rust vanaf januari de volledige verantwoordelijkheid op de schouders van producenten en importeurs. Over bij wie de rekening straks in de bus valt, lijkt overeenstemming. Over de hoogte ervan wordt echter nog volop onderhandeld.

Een snelkookpan voor huisvuil

Nederland is niet innovatief genoeg. We moeten slimmer werken, roepen politici in koor. Het vakblad Afval! maakt een rondgang en beschrijft kansrijke technologische doorbraken in de afvalwereld. Aflevering 3: verwerken van huisvuil met een autoclaaf.

Gij zult niet stelen

Weggegooide cartridges verzamelen en doorverkopen, voor verbranding bestemde drugs en sigaretten verhandelen of een leuke schemerlamp een tweede kans geven op de kamer van je dochter. Het mag allemaal niet, maar het gebeurt wel. Strenge, duidelijke regels lijken de beste remedie.

Deense shredders in Nederlandse verbrandingsinstallatie

Onlangs heeft Industrial Shredders twee Deense shredders van het merk M&J 4000 S aan de verbrandingsovens van Essent Milieu in Wijster geleverd.