Uit de inhoud van Vakblad Afval! augustus 2006

Gescheiden inzameling met een luchtje

Het gescheiden inzamelen van luiers staat in een positief daglicht, omdat dit beter voor het milieu zou zijn. Toch geeft de analyse van de milieukosten een heel ander beeld. Een duidelijke visie van het ministerie hierop is daarom gewenst, omdat gemeenten door het vermeende milieuvoordeel eerder geneigd zijn de inzameling te subsidiëren.

De Blauwe Bak betrekt Cover-All foliehal

Deze zomer realiseerde Recycling & Transportbedrijf De Blauwe Bak een belangrijke uitbreiding van zijn bedrijfspand in Heerhugowaard. Eigenaar Frank Koopman besloot afgelopen jaar namelijk om zijn buitenterrein te overkappen en koos daarbij voor een hal van Cover-All, wereldmarktleider op het gebied van foliehallen.

Een moeizame weg vol hobbels

Vlak voor de zomer, en dus vlak voor de val van het kabinet, hebben gemeenten en bedrijfsleven weer een stap gezet naar een oplossing voor zwerfafval en verpakkingen. Hoe groot die stap is zal de tijd moeten leren. Want hoewel hard wordt gewerkt aan de uitwerking van het zwerfafvalakkoord, is het 'nee' tegen statiegeld van Van Geel niet definitief. Dit najaar zal er zeker nog een debat over komen, maar de uitkomst wordt vooral bepaald door de verkiezingsuitslag en de nieuwe bewindsman of -vrouw. Het verpakkingsdossier ontwikkelt zich positief, maar tegelijk komen er weer nieuwe problemen bij. Het draagvlak bij producenten en importeurs voor Nedvang lijkt af te brokkelen, waardoor gemeenten met steeds meer partijen aparte afspraken moet maken. Mede daardoor neemt het aantal mededelingen aan VROM over hoe partijen denken het besluit te gaan uitvoeren toe en de kwaliteit af. Al met al wordt het erg gecompliceerd.

Zwerfafval: Impulstraject vervangt statiegeld

Het principe-akkoord over zwerfafval dat Van Geel met de VNG en VNO-NCW in juni heeft afgesloten biedt weinig concreets over hoe het probleem zwerfafval wordt opgelost. Wel is wat hem betreft statiegeld van de baan. Dit zou contraproductief werken, omdat het bedrijfsleven dan aan het hele verpakkingsbeleid niet meer mee wil werken. Bovendien verhelpt statiegeld maar een deel van het probleem; namelijk alleen voor de producten waar het op wordt geheven. Daarentegen geven volgens Van Geel de afspraken die nu zijn gemaakt een krachtige extra impuls aan de oplossing van zwerfafval, zowel in financiële als in organisatorische zin.

Verpakkingen: nieuwe impuls nodig

De VNG en de verpakkende industrie hebben eind juni een hoofdlijnenakkoord gesloten over de uitvoering van de producentenverantwoordelijkheid. Het bestuur van de VNG heeft ermee ingestemd, maar het zijn alle gemeenten zelf die in oktober het uiteindelijke akkoord moeten goedkeuren. In het concept staat dat gemeenten de regie behouden en de vrijheid hebben om afspraken te maken. Het staat hen dus vrij om met Nedvang of andere partijen afspraken te maken.

Kliko met afstandsbediening

Nederland is niet innovatief genoeg. We moeten slimmer werken, zo roepen politici in koor. Het vakblad Afval! maakt een rondgang langs Nederlandse onderzoekscentra, en beschrijft kansrijke technologische doorbraken voor de afvalwereld. Aflevering 10: de Robotainer®.

Afvalmarkt komt weer in beweging

De afgelopen drie maanden is er in de markt voor afvalbedrijven weer flink geconsolideerd in Europa, met overnames in Duitsland, Engeland en Nederland.

Afval en de wet van de communicerende vaten

Afval, een bijproduct dat het liefst zo snel mogelijk, zo goedkoop mogelijk en, als het kan, milieuverantwoord, moet worden verwijderd. Voorwaar geen simpele marketingdoelstelling voor een product in overvloed! Maar een goede inzamelstructuur zal volgens de wet van de communicerende vaten het afval op de beste manier naar zijn bestemming brengen.

En profil: Damy Story


LAP grondig opgelapt

Het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP) wijzigt voor de derde keer. De aanpassingen hebben onder meer gevolgen voor gevaarlijk afval, specifiek ziekenhuisafval en de in- en uitvoer van afval. Deze zomer lag het wijzigingsvoorstel ter inspraak. Het grootste deel ervan heeft de Kamerdebatten al doorstaan, dus veel verrassingen staan er niet in. De NVRD vond de inspraak om die reden zelfs zinloos.

Hok

Ik heb de grote Van Dale er maar eens op nageslagen. Aanvankelijk leek me dat niet nodig omdat het woord waarvan ik de betekenis precies wilde weten zo doodnormaal is. Weinigen van u zullen het woordenboek nodig hebben om de betekenis van 'hok' te achterhalen. Er stond: kleine afgeschoten ruimte tot berging van voorwerpen, of stalling van dieren.

Milieuministers positief over afvalstrategie

Geen Europese stortbelasting, maar wel een pleidooi voor compostproductie en bronscheiding. Dat zijn een aantal conclusies uit het beraad van de milieuministers over het voorstel voor de afval- en recyclingstrategie.