Uit de inhoud van Vakblad Afval! maart 2008

Plussen en minnen nieuwe SDE-regeling

Producenten van duurzame energie keken er reikhalzend naar uit: de langverwachte opvolger van de MEP-regeling. De SDE - Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie - pakt voor de afvalsector redelijk goed uit. Dat neemt niet weg dat de regeling in gebreke blijft. Zo missen subsidies voor warmteafzet, natte vergisting en groen gas uit afval.

En profil: Rob Schram


Broeden op vergoeding

Net als bij inzameling van andere huishoudelijke verpakkingsmaterialen wordt na het raamakkoord ook nog stevig aan het uitvoeringsprotocol voor oudpapier en -karton gewerkt. Want hoe valt in de bestaande pluriformiteit de vergoeding voor gemeenten het best in te passen, zeker als ze daarbij ook nog een keuze moeten maken?

"Garantieprijs uitstekend uitonderhandeld"

Na het Verpakkingenbesluit en het bijbehorende raamakkoord vergen de praktische uitvoeringsprotocollen nog een lange uitzoekerij. Temeer daar er onduidelijkheid heerst over wat nu voor de inzameling van glazen potten en flessen regionaal een goede 'marktprijs' of 'onderhandelingsprijs' is als basis voor financiële aanvullingen naar gemeenten.

Wachten op uitvoeringsprotocollen

Kunststofinzameling is hot. Het raamakkoord moet nu zijn beslag in uitvoeringsprotocollen krijgen. Het is afwachten hoeveel vergoeding de gemeenten uiteindelijk voor hun inzamelplicht krijgen en hoe de inzamelproeven bevallen.

Aanpak onder de loep

Overheid en bedrijfsleven bundelden vorig voorjaar hun krachten tegen het groeiende zwerfafvalprobleem. Het Impulsprogramma zwerfafval 2007-2009 werd in het leven geroepen met als doel om in 2009 een schonere openbare ruimte in Nederland te hebben. Maar hoe wordt dit bereikt? Is er tijd genoeg en werken de partijen wel mee?

Reparco Nederland: sterk in oudpapierrecycling

Reparco Nederland telt drie sorteerbedrijven in Nederland. Core business is het uitsorteren van huishoudelijk oud papier ten behoeve van de eigen Norske Skog fabrieken die hier opnieuw krantenpapier van maken. Optimale recycling: oude kranten dienen als grondstof voor het maken van nieuw krantenpapier.

Polen heeft moeite met EU-doelstellingen

De afvalsituatie in Polen is te vergelijken met die in het Nederland van de jaren zeventig. Dat stelde Dick Bank van Van Gansewinkel Polska in juni tijdens het congres ´Grensoverschrijdend verkeer van afval binnen de EU´. Hij zei bovendien de komende jaren weinig verbetering te verwachten, ondanks tal van EU-doelstellingen. Toch zijn er wel diverse initiatieven die duiden op vooruitgang.

Bva moet aangepast worden

Aanpassing van het Besluit verbranden afvalstoffen (Bva) ligt voor de hand. Dat bleek in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook werd in december duidelijk dat van de Nederlandse emissierichtlijn Lucht (NeR) in bijzondere gevallen afgeweken mag worden.

Rondstralende frequenties

Laatst viel mijn oog op een stukje tekst over 'het nieuwe vloerstaande topmodel'. U begrijpt het na het lezen meteen. Er is een enthousiaste muziekliefhebber aan het woord. Weliswaar een niet geheel neutrale, want hij moet zijn merk aan de man of vrouw zien te brengen.

Vergassen van problematische afvalstromen

Hoe innovatief is de afvalsector? Vakblad Afval! speurt naar technologische doorbraken, zoekt de initiatiefnemers op en schat samen met hen de realisatiekansen in. Aflevering 23: warmtekrachtinstallaties voor RDF.

MTO brengt (on)vrede in kaart

Tevreden medewerkers presteren en communiceren beter, zijn minder vaak ziek en werken efficiënter dan hun ontevreden collega's. Die collega's gaan juist op zoek naar een andere baan, zijn vaker te laat, ongeïnteresseerd of gooien hun kont tegen de krib. Goede redenen om regelmatig de tevredenheid van het personeel te peilen.

Duurzaam bouwen door hergebruik beton

Hoe krijg je meer oud beton hergebruikt in nieuw beton? Door er afspraken over te maken. Dat is wat de BRBS als leverancier- en VOBN als afnemervertegenwoordiging hebben gedaan. Recyclingbeleid en inkoopbeleid stimuleren die ontwikkeling. Nu de markt nog.