Uit de inhoud van Vakblad Afval! april 2008

Dynamische planning

Steeds meer afvalvoertuigen worden uitgerust met boordcomputers, die continu contact houden met de centrale planners. De planners zien op het scherm precies waar de auto's zich bevinden. De voordelen zijn legio: beter overzicht, minder schrijfwerk, effectiever werken. Sita bijt in Nederland het spits af. Het uitrollen over alle Sita-voertuigen is bijna voltooid. Anderen volgen.

Droogoefenen met recyclinginstallaties

Hoe innovatief is de afvalsector? Vakblad Afval! speurt naar technologische doorbraken, zoekt de initiatiefnemers op en schat samen met hen de realisatiekansen in. Aflevering 24: simulatiemodel voor recyclinginstallaties.

Eerste Pfreundt® WK50 extra small weegsysteem voor RNS

GrootJebbink levert het eerste Pfreundt® WK50-XS (extra small) weegsysteem in Nederland op een Komatsu WA430-6 wiellader aan RNS Recycling in Harderwijk.

IFAT 2008 wil meer kruisbestuiving

De IFAT gaat begin mei haar vijftiende editie beleven. München krijgt er dan ruim honderdduizend water- en afvalspecialisten bij. Specialisten van de praktijk, want de mondiale beurs voor water en afval onderscheidt zich erin dat hij een echte verkoopbeurs probeert te zijn.

"Ik heb een zeker fanatisme"

Na vijftien jaar treedt Fred Knitel terug als directeur van Shanks. Dat heeft iets melancholisch, maar niet voor de verandermanager. Tijd voor iets nieuws. Voor Shanks en voor hemzelf. "Ik hoop me maatschappelijk nuttig te maken. Misschien word ik wel actievoerder voor de sector. Ik ben dat wel een beetje. Desnoods meld ik me aan bij de divisie rubberbootjes van Greenpeace. Het vaarbewijs heb ik al."

Leren van ongevallen: extra rondes Arbeidsinspectie

Regelmatig voert de Arbeidsinspectie extra controles uit. In september is het de beurt aan de afvalinzamelaars. De aankondiging is duidelijk en niemand lijkt tegen de extra inspectie op te zien. Hoewel branches en de werkgevers en werknemers steeds nauwer samenwerken, blijft het de taak van de inspectie om als onafhankelijke partij regelmatig te controleren of iedereen zich aan de veiligheidseisen houdt.

ACTS: het systeem voor intermodaal afvalvervoer

Een ideale combinatie van de locatieflexibiliteit van de auto en de volumeflexibiliteit van het spoor: zo is het ACTS-systeem het beste te beschrijven.

Afvalvervoer per spoor en boot

Hoewel stijgende energieprijzen en vooral de verstopte autowegen het afvalvervoer per trein en per boot kunnen begunstigen, lijken de laatste modaliteiten in totaal toch nog niet echt méér afval te transporteren dan voorheen. Gebrek aan overslagfaciliteiten, voldoende infrastructuur én de gestegen spoorbelastingen bemoeilijken de concurrentie met vrachtauto's. Desondanks rommelt het steeds meer en tekent zich tussen de afvalvervoerders een schakering af.

Om het u makkelijker te maken!

Hoewel toepasselijk in deze tijd rond april, gaat dit stuk niet over de Belastingdienst maar over de begrippen 'vervoerder' en 'inzamelaar'. Zoals u bekend, is de regelgeving over afvalstoffen divers en uitgebreid. Over de definitie van afvalstof buigt Brussel zich al eeuwen, althans gevoelsmatig.

Coördinatie van milieu- en bouwvergunning

Als een milieuvergunning wordt aangevraagd voor activiteiten waarvoor ook een bouwvergunning nodig is, speelt de coördinatieregeling in de Wet milieubeheer een rol. Vragen hieromtrent rezen in een beroep tegen de milieuvergunning van een inrichting voor het overslaan en opslaan van onder andere grind en zand.

Italiaanse afvalstof of bijproduct?

Het Europese Hof van Justitie heeft de Italiaanse Republiek driemaal in het ongelijk gesteld in zaken die over het begrip afvalstof gingen. Drie nationale wettelijke regelingen werden door het Hof in strijd geacht met de Kaderrichtlijn afvalstoffen.

En profil: Jan Storm