Uit de inhoud van Vakblad Afval! mei 2009

Onzekere tijden voor pensioenen

Pensioenfondsen hebben het zwaar. Zo ook de pensioenfondsen ABP en Vervoer, beide actief in de afvalsector. Terwijl de een met strenge maatregelen kiest voor ingrijpen, blijft het beleid bij de ander voorlopig ongewijzigd. Alles hangt samen met de hoogte van de rente, de aandelenkoersen en de economische wind. Vooralsnog is het koffiedik kijken.

Brandstofpellets uit bedrijfsafval

Brandstof maken uit afval. Icopower doet dat al een kwart eeuw lang. De fabriek in Amsterdam produceert energiepellets uit bedrijfsafval. Ondanks de forse Nederlandse energieambities, vertrekt het product richting Zweden. Het bedrijf hoopt ook de Nederlandse markt aan te boren.

Persen KTK: diversiteit en kwaliteit onder één dak

KTK B.V. is een ervaren specialist in de afval- en transportsector die containers, rolcontainers, afvalverdichtingsinstallaties, kippers, trailers en aanverwante producten in- en verkoopt. Al ruim achttien jaar levert KTK aan onder andere afvalinzamelaars, transporteurs, landelijk opererende organisaties en gemeenten.

Kamer trekt ambitie LAP op met moties

Over een verbrandingsbelasting werd nauwelijks gesproken tijdens het vervolg van het debat over LAP2. Wel werden negentien moties ingediend. De Tweede Kamer nam er maar liefst veertien aan, enkele tegen de zin van minister Jacqueline Cramer. Het is nu aan haar om te oordelen of ze die gaat uitvoeren. De sector kijkt kritisch mee.

door de ogen van... Henk Knip

Directeur Circulus, Berkel Milieu en ad interim bij Twente Milieu.

Willekeur van de inspecteur

Al eerder schreef ik over de verantwoordelijkheden van de vervoerder ten aanzien van de Nederlandse begeleidingsbrief. Wat als Bijlage VII die conform EVOA moet worden meegenomen, ontbreekt omdat de opdrachtgever van mening is dat zijn 'stof' geen afvalstof is? Wat is de plicht van de vervoerder?

Nieuwe avi Omrin onder vuur

De nieuwe afvalverbrandingsinstallatie (avi) die Omrin in Harlingen wil gaan bouwen, leidde onlangs tot twee uitspraken van de rechtbank Leeuwarden en één van de voorzitter van de Raad van State. Vooralsnog heeft de bouw alleen vertraging opgelopen. De uitspraken vielen positief uit voor het Friese Omrin.

Positie tarragrond wordt duidelijker

De grond die aan aardappels blijft kleven bij het oogsten, krijgt een duidelijkere status in de jurisprudentie. Het blijkt verschil te maken of een fritesfabriek de grond zelf opslaat en weer verwerkt in zijn productieproces of dat een recyclingbedrijf de grond laat drogen.

Van onder- naar overcapaciteit

Het lijkt wel een jojo, de Nederlandse verbrandingscapaciteit. Kortgeleden konden de avi's het aanbod niet aan en gingen miljoenen tonnen brandbaar afval naar de stort. Nu dreigt een overcapaciteit, waardoor recyclers hun recyclebare producten in de ovens zien belanden.

Wegen steeds vaker onbemand

Draadloosheid is de grote gemene deler als we kijken naar de noviteiten in de weegsector. Dat leert een rondvraag langs verschillende leveranciers van weegsystemen. Ook is er een trend zichtbaar die de branche verder richting onbemande weegsystemen voert.

Turbulent 2008, onzeker 2009

Ieder jaarverslag over 2008 spreekt van een onverwachte en diepe crisis die in het jaar is ontstaan. Het ene bedrijf heeft er meer last van dan het andere. Vooral voor het private bedrijfsleven was 2008 top en afgrond tegelijk.