Archief


Zoek
in

Nieuws

339 items gevonden.

Extra maatregelen voor gebruik staalslakken

dreamstime_m_113407539.jpg

Op aanvulling van al bestaande maatregelen, neemt milieustaatssecretaris Jansen extra maatregelen voor de toepassing van LD-staalslakken. Verder presenteert hij een onderzoek dat afraadt Duomix op speelplekken te gebruiken.

ILT herhaalt: regelgeving LD-staalslakken beschermt onvoldoende

dreamstime_m_150852752.jpg

Voor de tweede maal concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport op basis van onderzoek dat de regelgeving voor toepassing van LD-staalslakken tekortschiet en te weinig bescherming biedt voor mens en milieu.

Duitse afvalbedrijven optimistisch over nieuwe regering

dreamstime_l_23669631-AO Ankeiler.jpeg

De nieuwe regeringscoalitie in Duitsland van christendemocraten en socialisten heeft een regeerprogramma gepresenteerd dat op instemming kan rekenen bij het afvalbedrijfsleven. Maar de afvalbedrijven dringen wel aan om nu ook door te pakken.

Jansen: 'Belangen milieu en recycling niet tegenover elkaar'

Heros Sluiskil 20170608-05.jpeg

De toepassing van immobilisaat als secundaire grondstof spaart primaire bouwstoffen uit, waarmee onnodige stort wordt voorkomen. Dit mag niet ten koste gaan van de bodemkwaliteit, vindt staatssecretaris Jansen. De wasverplichting van bodemas duurt echter nog twee jaar.

ILT hercontroleert dit jaar op immobilisaat

DSC_0114.JPG

Zeven producenten van immobilisaat kregen het afgelopen jaar een waarschuwing van de Inspectie Leefomgeving en Transport, vanwege het op een onjuiste wijze produceren en toepassen van immobilisaat. De komende maanden vinden hercontroles plaats.

'Nederlands bodemasbeleid brengt CE koppositie in gevaar'

Heros Sluiskil 20170608-03.jpeg

Inconsistent en tegenstrijdig overheidsbeleid op het gebied van bodemas zorgt ervoor dat Nederland haar positie als circulaire koploper dreigt te verliezen. Dat zegt de grootste bodemasverwerker van Nederland.

Duitse recyclers willen secundaire bouwstoffen in regeerakkoord

26716544905_0db88f18d6_k.jpg

Het programma van de nieuwe regering in Duitsland moet het gebruik van secundaire bouwmaterialen verankeren.

'Zorgplicht bij toepassen van staalslakken'

Chris Jansen 1a.JPG

Staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat vindt het “zeer kwalijk” dat het soms fout gaat met de toepassing van staalslakken en onderneemt stappen daartegen.

Geen extra maatregelen op vervuilende stortplaats Eerbeek

stortplaats eerbeek vanuit de lucht-AO Ankeiler.jpeg

Met de toepassing van 220 kton staalslakken op een oude stortplaats in het Gelderse Eerbeek is van alles mis, maar de rechter dwingt de eigenaar niet versneld maatregelen te nemen om milieuvervuiling te voorkomen.

CMP-afvalplan preciseren voor kwikhoudend staal

dreamstime_m_22483033.jpg

Het Nederlandse beleid voor kwikhoudende afvalstoffen is binnen Europa het meest compleet uitgewerkt en het strengst. De grenswaarde van 0,1 mg/kilo kwik is in de praktijk op staal echter niet goed meetbaar.

Nieuwe AVR-installatie zorgt voor schoner bodemas

AVR Rozenburg.jpg

Dankzij de introductie van een nieuwe installatie kan AVR ervoor zorgen dat bodemas zo min mogelijk onverbrand en grof materiaal bevat.

Geen beperkingen aan import en toepassing staalslakken

dreamstime_m_150852752.jpg

Bedrijven kunnen staalslakken vanuit Europese lidstaten gewoon invoeren om ze toe te passen als bouwstof, op voorwaarde dat de geldende regelgeving zich daar niet tegen verzet.

Schade door Pfas of staalslakken voor rekening vervuiler

dreamstime_l_53920897.jpg

Nagenoeg de complete Tweede Kamer wil dat de vervuiler gaat betalen voor maatschappelijke schade door Pfas of de onjuiste toepassing van staalslakken. Het kabinet moet nu met voorstellen komen om dit te regelen.

'Grootschaliger dan nodig staalslakken toepassen niet wenselijk'

IenWMS0016.JPG

Een bouwstof moet altijd voldoen aan de normen voor samenstelling en maximale emissie. Deze kaders gelden voor materialen met en zonder afvalstatus. Dus ook voor staalslakken. Het grootschalig toepassen van staalslakken als bouwstof is echter niet wenselijk.

'Kans gemist voor grip op risicovolle secundaire grondstoffen'

dreamstime_m_58882029.jpg

Omgevingsdiensten willen een meldplicht én registratieplicht voor risicovolle secundaire grondstoffen, die worden gebruikt in funderingen voor wegen, loodsen, parkeerterreinen en als afdekking van stortplaatsen. 

Moties voor betere bodemregelgeving

Ines Kostić PvdD.JPG

Tijdens het tweeminutendebat Leefomgeving zal de bodemregelgeving centraal staan. Politici pleiten voor een verbetering hiervan.

Circulaire economie snakt naar duidelijkere regels rond bodem

Heros Sluiskil 20170608-02.jpeg

Een herijking van de bodemregelgeving is niet alleen belangrijk voor een gezonde bodem, maar ook om de circulaire economie op gang te houden, erkent milieustaatssecretaris Chris Jansen. Hij wil de Tweede Kamer snel nader informeren over de voortgang ervan.

Normen voor hergebruik bouwmaterialen verouderd

dreamstime_xxl_56632473.jpg

Sommige huidige normen in de wet- en regelgeving over het hergebruik van bouwmaterialen, grond en bagger hebben een aanpassing nodig. Ze houden onvoldoende rekening met nieuwe materialen of met een nieuwe toepassing daarvan, zoals bij recyclinggranulaat.

Blue Phoenix Group neemt Reko over

dreamstime_m_300352371.jpg

De Rotterdamse thermische reiniger van teerhoudend asfaltgranulaat Reko wordt volledig overgenomen door Blue Phoenix Group.

'Handhaving op volledige verwijdering staalslakken niet nodig'

dreamstime_m_139474215.jpg

Omwonenden van een golfbaan in Spijk zijn er bij de rechter niet in geslaagd handhaving af te dwingen op de volledige verwijdering van zogenoemde LD-staalslakken door de gemeente West Betuwe.

Rechtbank stelt extra voorwaarde aan natuurvergunning Tata Steel

dreamstime_m_304168340.jpg

De Rechtbank Noord-Holland vindt dat er wat schort aan de natuurvergunning voor de aanleg van een 'kunstduin' op het terrein van Tata Steel. Het bedrijf wil hierin staalslakken opslaan.

Harbers wil landelijke kaders voor toepassing bodemas

Heros Sluiskil 20170608-05.jpeg

Blue Phoenix Group maakt zich ernstige zorgen over een regionale vergunningplicht op de toepassing van bodemassen. Ook voormalig Minister Harbers vindt het een onwenselijke ontwikkeling en zijn opvolger gaat op zoek naar oplossingen.

Zeeuws pleidooi over staalslakken stuit op dovemansoren

druppel water Photo 44326531  Druppel Water  Ineke Huizing  Dreamstime com.jpg

In Zeeland zijn er zorgen over de toepassing van staalslakken in de Deltawerken. Maar volgens demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat is er vanuit het Rijksbeleid geen aanleiding om de toepassing te stoppen of op te schorten.

Proef met recyclingtrein voor beschadigd wegdek

art_tcm26-336418 rws.jpg

Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland testen de komende tijd een treintje van onderhoudsmachines, dat een beschadigd wegdek herstelt. Een innovatie die het wegenonderhoud in Nederland een stuk duurzamer kan maken.

Weer meer buitenlands afval naar AEC's

20181003_131607[1].jpg

In Nederland is in 2022 7,3 Mton afval verbrand en 1,7 Mton afval gestort. Dat is respectievelijk 1 procent en 3 procent minder dan het jaar ervoor. Wel kwam er meer buitenlands afval naar afvalenergiecentrales.

Marc den Hartog verlaat Renewi na herstructurering

Marc.jpg

Renewi heeft besloten de activiteiten van de Commercial Waste Divisie in Nederland en België te bundelen. En dat heeft gevolgen voor Managing Director Marc den Hartog.

Rekenkamer wil maatregelen voor secundaire bouwstoffen

dreamstime_m_113407539.jpg

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat weet niet hoe effectief de kaders zijn die bodemverontreiniging door secundaire bouwstoffen moeten voorkomen. Tot zorgen van de Rekenkamer.

Amsterdamse bodemassen op de markt

dreamstime_l_204068719.jpg

AEB zoekt twee bodemasverwerkers die de komende 10 jaar jaarlijks tussen de 120 en 180 kton ruwe voorbehandelde bodemas mechanisch kunnen opwerken.

Toezicht risicovolle secundaire bouwstoffen versterkt

dreamstime_m_113407539.jpg

Secundaire bouwstoffen met bodemtoepassing komen extra onder de loep te liggen. Staalslakken krijgen een informatieplicht en mogelijk mogen batterijen niet meer in avi-bodemassen voorkomen.

Nog even wachten op meldplicht staalslakken

vivianne-heijnen-2.jpg

Demissionair staatssecretaris Heijnen wil nog niet toezeggen of er een meld- of vergunningplicht voor de toepassing van staalslakken komt. Maar het lijkt er wel op.

'Einde-afvalstatus voor minerale vervangende bouwmaterialen'

dreamstime_m_8873888_grondstof.jpg

In een gezamenlijke verklaring verwerpen drie Duitse organisaties de restrictieve interpretatie van een einde-afvalstatus voor alleen de beste materiaalklassen van minerale vervangende bouwmaterialen. Ze pleiten voor een einde-afvalstatus voor al deze bouwmaterialen.

Extra geld voor schone bodem

soil-918006_1280.jpg

De rijksoverheid trekt extra miljoenen uit voor de aanpak van bodemverontreiniging, via projecten voor Pfas-sanering, drugsafval en asbest. Ook wordt er gewerkt aan nieuwe regelgeving voor de toepassing van secundaire bouwstoffen.

Stevigere omgevingsdiensten krijgen meer aandacht voor CE

dreamstime_m_8873888_afval.jpg

Het aantal fte voor VTH-taken bij omgevingsdiensten is gegroeid, maar er blijft nog genoeg te wensen over als het om versterking van de diensten gaat. Zelf willen de diensten meer duidelijkheid over (einde-)afval.

Heijnen bijgepraat over afzetprobleem bodemas

Heijnen bij Afvalzorg om te praten over afzet bodemas.jpg

Tijdens een werkbezoek aan Afvalzorg-locatie Nauerna in Assendelft heeft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen uitleg gekregen over de mogelijkheden om bodemas op te werken tot vrij toepasbare stof. Ook is ingegaan op de afzetproblemen in de markt.

Zonnepark stortlocatie Braambergen officieel geopend

solar-panel-1393880_1280.png

Op de voormalige stortlocatie Braambergen in Almere is een zonnepark geopend met liefst 26.000 zonnepanelen. Genoeg om ongeveer 5.300 huishoudens van groene stroom te voorzien.

Toepassing staalslakken op oude stortplaats gaat mis

vivianne-heijnen-7.jpg

Stortplaats Doornweg bij Eerbeek houdt de gemoederen lokaal al even bezig. Passanten zouden er spontaan bloedneuzen krijgen. Staatssecretaris Heijnen geeft de Kamer een update over de situatie.

2022 zakelijk goed jaar voor Van Werven

Van Werven.jpg

Ondanks de negatieve ontwikkelingen in de rest van de wereld, was 2022 een goed jaar voor Van Werven. Er werd vooral flink geïnvesteerd in elektrificatie.

ILT ziet risico's bij toepassing staalslakken

DSC_0114.JPG

In een signaalrapportage constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport dat de wettelijke regels voor het gebruik van staalslakken de risico's voor mens en milieu niet voldoende afdekken.

Nog geen licht aan de horizon voor schone bodemas

vivianne-heijnen-4.jpg

Blue Phoenix worstelt met de verkoop van haar schone bodemas, maar eventuele aanpassing van wet- en regelgeving laat nog op zich wachten.

Minder afval naar AEC's en stortplaatsen

Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2021.png

In Nederland is in 2021 7,5 Mton afval verbrand en 1,8 Mton afval gestort. Dat is respectievelijke 1 procent en 11 procent minder dan het jaar daarvoor.

Van Happen Containers neemt Dikker bv over

dreamstime_m_5256972.jpg

Met de overname van de inzamel- en recyclingactiviteiten van Dikker bv versterkt Van Happen Containers haar positie in Oost-Brabant en Noord-Limburg.

Bodem- en ondergrondbeleid in beweging

vivianne-heijnen-7.jpg

Staatssecretaris Heijnen werkt aan een aanscherping van de minimumstandaard voor de verwerking van bodemas, ruimte voor de toepassing van schuimglas onder wegen en nieuwe regels voor thermisch gereinigde grond.

Afval is afval, ook met intentie tot hergebruik

dreamstime_m_8873888_afval.jpg

Stoffen die vrijkomen bij een renovatieproject zijn afval, ook als het de bedoeling is die stoffen daarna weer in het project te hergebruiken.

Heros neemt patent voor verwerking bodemassen over

Fotolia_201077252_S.jpg

Advies- en ingenieursbureau Tauw verkoopt het patent op EquiAsh aan Heros. Het is een flinke stap richting het duurzaam sluiten van de kringloop van onze economie, vindt Heros-directeur Erwin Pieters.

RvS: 'College wijst inzamelaar huishoudelijk afval aan'

Fotolia_201848116_S.jpg

Vanwege gewijzigde activiteiten op zijn locatie in Wijchen heeft een bedrijf met succes zijn milieuvergunning weten aan te passen. Alleen een verbonden voorschrift zinde hem niet.

Mogelijk effect hergebruik bouwmaterialen op bodem

image_filter.png

In een circulaire economie worden bouwmaterialen langer en op nieuwe manier hergebruikt. Het is zinnig om te onderzoeken wat dit voor de bodemkwaliteit kan betekenen, meent het RIVM.

Milieugevolgen uitstel invoering Omgevingswet

vivianne-heijnen-7.jpg

Staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft in kaart gebracht wat de uitgestelde invoering van de Omgevingswet betekent voor het milieudomein.

VNG uit zorgen over voortgang in circulaire economie

Fotolia_162497307_S.jpg

Aan de vooravond van de behandeling van de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben gemeenten nog wel enkele aandachtspunten voor Kamerleden.

Gelderse brug wordt gerecycled

Sloop oude brug.jpg

De brug over de Bolksbeek tussen Gelselaar en Geesteren is ontmanteld, maar het beton komt terug in de nieuwe brug.

ILT richt zich nog meer op aanpak milieucriminaliteit

iltalgemeenbeeldinspectiewagen.jpg

De ILT houdt de huidige lijn vast en gaat zich in 2023 nog meer richten op de aanpak van milieurisico's en milieucriminaliteit. Dit is mede mogelijk dankzij de ontvangst van extra middelen.

Vorige  1   2   3   4   5   7  Volgende

Artikelen

94 items gevonden.

Gewassen bodemas zorgt voor spanningsveld

Opgeslagen bodemas HVC-AO Ankeiler.jpeg

Bedrijven komen moeilijk van hun gewassen bodemas af. Van de afspraken die Steven van Eijck hierover afgelopen november met HVC en Blue Phoenix Group heeft gemaakt, komt vooralsnog weinig terecht. En Heros Sluiskil voelt zich door de Rijksoverheid gedwongen een geplande miljoeneninvestering voor haar wasinstallatie voor bodemas voorlopig in de koelkast te zetten.

Hartog Containers zet in op verbreding en meer dynamiek

Martijn Schoonderbeek Hartog containers.JPG

Met een flinke uitbreiding van het eigen terrein en een vernieuwd kantoorgebouw in Amersfoort is Hartog Containers bezig met een professionaliseringsslag. De komende tijd staan nog meer veranderingen op de planning. De eigen identiteit mag echter niet verdwijnen, vindt Martijn Schoonderbeek.

Heijmans zet koers naar inzichtelijke afvalstromen 

06_a7_4103.jpg

Heijmans wil voorloper zijn in duurzaamheid in de bouwsector. Van de afvalverwerkers met wie ze samenwerken, verwacht het bouwbedrijf dat die meegaan in die ambitie. Een zelfontwikkelde Afvalmonitor, waaraan onder meer Renewi meewerkte, moet tot op projectniveau alle afvalstromen en uitstoot in beeld brengen. 

Hoe de afvalstoffenbelasting de circulaire economie frustreert 

spaarvarkentje op CE blokje dreamstime_m_148944910.jpg

Bij de evaluatie van de afvalstoffenbelasting moet het Ministerie van Financiën twee beperkende voorwaarden voor toepassing van de zogenoemde in-/uitmethode kritisch tegen het licht houden, vindt Hans Spaermon. De al lang achterhaalde voorwaarden zitten volgens de fiscaal specialist vooral stortplaatsen in de weg bij hun rol in de circulaire economie. “Hopelijk schudt iemand in de Tweede Kamer het ministerie wakker.”

'Tekort aan verwerkingscapaciteit lachgascilinders van tafel' 

20240703_175606.jpg

In 2023 stapelden de problemen rond afgedankte lachgascilinders zich in rap tempo bijna letterlijk op. De verwerkingsketen was niet toegerust op de sterke groei van deze 'nieuwe' afvalstroom. Investeringen van meerdere partijen zorgen er een jaar later voor dat die druk is opgeheven.     

Recyclers bouwmaterialen vragen overheid om consistente doelen 

Afvalscheiding op bouwplaats GP-GrootVanWijnen-17-bewerkt-tonweg.jpeg

25 procent van de totale Nederlandse afvalstroom bestaat uit bouw- en sloopafval. Het hoogwaardig recyclen hiervan draagt bij aan de doelstelling om in 2030 50 procent minder primaire grondstoffen te gebruiken. Bij die recycling speelt ook de overheid een belangrijke rol, vinden recyclers van gips en beton. 

Door de ogen van ... Eric Segers

Eric Segers ogen.JPG

Eric Segers, algemeen directeur Ortessa, Eindhoven

Af(val)sluitdijk

Mr. Stijn Boot portret 1 uitsnede.jpg

Een bouwconsortium voert in opdracht van Rijkswaterstaat het project uit tot het versterken van de Afsluitdijk. De werkzaamheden zijn in 2019 gestart en er zijn al de nodige tegenslagen ondervonden. Niet de grootste tegenslag, maar wel een vervelende, was dat de omgevingsdienst opgeslagen bouwstoffen niet als bouwstoffen zag, maar als afval.

Minder storten en verbranden nog niet zo eenvoudig

Attero vanaf Vamberg.jpg

Van de ambitie van de overheid om de hoeveelheid verbrand en gestort afval in Nederland te halveren is de afgelopen jaren nog niet veel terecht gekomen. Het doel van een halvering is nog lang niet in zicht en ook de weg ernaartoe leidt tot discussie. “Nieuwe recyclingstappen gaan leiden tot extra te storten afval.”

Een nieuwe kijk op automatisering

oms2.jpg

In 2018 is de eerste versie van OMS4Business live gegaan, naar een idee van directeur Léon Fleischeuer. Het proces moest anders: moderner, sneller en vooral eenvoudiger. Een strak proces in slechts vier stappen van order tot factuur. Gebouwd via moderne technieken in de cloud, web-based en volledig digitaal.

Weer asfalt in de rechtszaal

veldhoven-fc.jpg

Nederland behandelt asfalt met Pak's veel strenger dan de Europese wet voorschrijft. Dat brengt exporteurs in het nauw, maar de Raad van State laat export voorlopig toch toe.

Attero Wijster: Afvalbedrijf van de toekomst

Attero Wijster AEC plus nascheiding plus PMD sortering plus folie recycling.jpg

Attero Wijster heeft er al een hele historie op zitten. Wie kent de Vam-trein nog die afval uit Den Haag naar Wijster bracht? Sinds de oprichting in 1929 heeft Attero zichzelf al heel wat keren opnieuw uitgevonden. Steeds worden nieuwe activiteiten toegevoegd aan ons ecosysteem waardoor het bedrijf sterker en veelzijdiger wordt.

Tag-truc kost wegbeheerders tonnen

IMG_5445.jpg

Teerhoudend asfalt dat volgens Nederlands beleid thermisch gereinigd moet worden, zou nog altijd weglekken naar het buitenland. Het probleem: kennishiaten bij de overheid. Tegelijkertijd groeit de vraag naar thermische reiniging van dit gevaarlijk afval uit het buitenland. Voor Recycling Kombinatie Reko aanleiding om fors te investeren in een nieuwe verwerkingsinstallatie.

GBN AGR wil Earth Overshoot Day van kalender

Eric van Roekel GBN AGR.JPG

Sinds afgelopen maart beschikt GBN Artificial Grass Recycling (AGR) in Amsterdam over haar eerste installatie om oude kunstgrasmatten te recyclen. Dit lijkt slechts het begin: ze heeft ruimte gereserveerd voor een uitbreiding en kijkt naar mogelijkheden over de grens. “We willen graag fabrieken in Duitsland en Frankrijk gaan plaatsen.”

“Nog zo veel mogelijk met niet-recyclebaar afval”

still2.jpg

De N+P Group voorziet de cement- en bouwstoffenindustrie en elektriciteitscentrales van alternatieve brandstoffen uit afvalstromen. Papierslib en steenwolgranulaat worden als alternatieve grondstof geleverd aan onder andere de keramische industrie. Met name de omzet uit de brandstoffen zal de komende jaren als een raket omhoog schieten, verwachten CEO Karel Jennissen en zijn zoon Lars.

"We hopen op een V-shaped recovery"

20200302_Renewi_003-.jpg

Renewi zet de weg omhoog in. In het gebroken boekjaar 2019/20 werd 20 miljoen minder verlies geleden dan een jaar eerder en de verwachting is dat er dit jaar weer zwarte cijfers geschreven kunnen worden. “Als we geen dubbele dip van corona krijgen.”

Meewind voor Renewi aan de Amsterdamse beurs?

20200130_090145.jpg

De tweede beursnotering van Renewi aan Euronext Amsterdam was met een gongslag op donderdag 30 januari een feit. Aandelen in de onderneming zijn sindsdien niet alleen in Britse ponden, maar ook in euro's verkrijgbaar. CEO Otto de Bont heeft er vertrouwen in dat dit het juiste moment is om naar de toekomst te kijken “zonder de ballast van het verleden constant te moeten bespreken”.

Nuttige oplossingen voor vrij toepasbare bodemassen

Beeld zonnepark Wieringermeer fundering Solarbase.jpg

De combinatie VOF Rock Solid Afvalzorg is gespecialiseerd in het be- en verwerken en toepassen van AEC-bodemassen. Het bedrijf speelt in op de laatste ontwikkelingen en maakt hierbij gebruik van de nieuwste technieken. De blik is altijd gericht op de toekomst, het vrij toepassen van AEC-bodemassen conform de Green Deal. Vanaf 2020 wordt dat immers de regel.

Heros Sluiskil ziet donkere wolken boven Green Deal AEC-bodemas

betonnen buizen artistiek HR.jpg

Als opwerker van AEC-bodemassen recyclet Heros Sluiskil jaarlijks 0,9 Mton aan AEC-bodemassen. Het bedrijf ziet zich verplicht een voorgenomen investering van 15 miljoen euro te bevriezen. “Ondanks bewezen resultaten stelt de overheid langdurig onderzoek over het gebruik van AEC-bodemassen in beton opnieuw ter discussie.”

'Nederland loopt voorop met toepassen bodemassen'

HVC Wassen van de bodemassen.JPG

Komend jaar, in 2020, mogen alleen bodemassen uit afvalenergiecentrales (AEC's) op de markt komen die zonder isolatie-, beheers- en controlemaatregelen kunnen worden toegepast. Dit hebben de Nederlandse AEC's met de Rijksoverheid in 2012 afgesproken en in een Green Deal vastgelegd. Wat is de stand van zaken?

Vorige  1   2   3   4   5  Volgende