Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 08 juli 2009

HVC start bouw vergistingsinstallaties

HVC heeft de ambitie om samen met haar aandeelhoudende gemeenten in 2020 minimaal 20 procent van het energieverbruik in het totale verzorgingsgebied duurzaam op te wekken.

De eerste concrete stap hierbij is de bouw van vergistingsinstallaties voor gft-afval in Zwolle en in Middenmeer. De installatie in Zwolle zal naar verwachting op jaarbasis een besparing opleveren van circa 6.000 ton CO2. Reeds in 2010 zouden de installaties in bedrijf komen, ervan uitgaande dat voor beide installaties SDE-subsidie wordt toegekend. Er zijn ook plannen voor de bouw van vergistingsinstallaties in Purmerend en in Dordrecht.
De zesde verbrandingslijn, waarvoor HVC de vergunningsprocedure onlangs is gestart, is hiermee niet ingetrokken, zo laat een woordvoerder weten. Dit in tegenstelling tot eerdere berichtgeving. Er wordt wel anders naar die zesde lijn gekeken. Verbranden is niet meer de eerste vanzelfsprekende oplossing; binnen de vergunning wordt met de provincie overlegd of alternatieven voor verwerking een plaats kunnen krijgen. 

Besparing
Met vergisting wordt gft-afval omgezet in zowel 'groene' transportbrandstof als compost. De installatie in Zwolle gaat per jaar 45.000 ton gft vergisten tot bijna 5 miljoen kubieke meter biogas en zo'n 17.000 ton compost. Het biogas kan worden gebruikt als transportbrandstof en dat levert op jaarbasis een besparing op van circa 6.000 ton CO2. Dit is gelijk aan de uitstoot van ongeveer 30.000 personenauto's. Naar verwachting zal in de loop van 2010 het grootste deel van het gft-aanbod kunnen worden verwerkt tot biogas en compost.

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website