Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 04 december 2009

Pollutec Horizons weet zich te handhaven

Vandaag is de laatste dag van Pollutec Parijs. Ondanks het slechte economische klimaat wist ze evenveel standhouders en bezoekers aan te trekken als twee jaar geleden; behalve uit Nederland.

Pollutec Horizons 2009
- 992 stands uit 36 landen
- 43.860 m2 oppervlakte
- 38.000 bezoekers (prognose)
- 30% van standhouders en 30% van 
   bezoekers (prognose) kwamen uit 
   het buitenland

Pollutec Horizons 2005
- 910 stands (30% buitenlands)
- 50.000 m2 oppervlakte
- 40.000 bezoekers (33% buitenlands)

De beurs is qua grootte met ruim 1400 standhouders en 992 stands vergelijkbaar met twee jaar geleden. Dertig procent is afkomstig van buiten Frankrijk. Het aantal bezoekers is nog niet bekend; verwacht werden er 38.000. Woensdag was een erg drukke dag, donderdag was aanmerkelijk rustiger. Deze Pollutec heet 'Horizons' wat aangeeft dat het een toekomst gerichte beurs is. Veel technologie om die reden. Veel aandacht ging ook uit naar afval en energie, de omzetting in biogas en de benutting ervan. In dat perspectief lukte het deze beurs voor het eerst afval en klimaat min of meer te integreren; technologisch gezien dan. Voor de rest natuurlijk ook veel scheidingstechnologie en andere ontwikkelingen gericht op het herwinnen van grondstoffen. Misschien niet in de kwantiteit zoals op de Entsorga 2009 te zien was, hoewel het niet veel zal verschillen, maar het aanbod was anders. Minder show en demonstratie, meer nieuwe ontwikkelingen. Op zich is de afwezigheid van de dienstverlening (zoals diensten en producten voor inzameling) verfrissend. Alleen de diensten voor verwerking van gevraarlijk afval, in alle soorten en maten, was aanwezig. Geen Sita, maar wel Sita Remediation, geen Veolia Proprete maar wel Sarp Industries en Seche Environnement.

Duurzaam inkopen

Opvallend element van de beurs is het Buy & Care gedeelte. Dit deel van de beursvloer gaat vooral over duurzaam inkopen en doet meer denken aan een (groot-)handelsmarkt met producten dan aan een beurs. Het zijn bijna kraampjes die opvallende waar aanprijzen. Even wennen, maar wel erg inspirerend.

Beurs

De Pollutec is een jaarlijkse beurs die in december alternerend tussen Lyon en Parijs wordt georganiseerd. In december 2008 vestigde de Pollutec Lyon een record met bijna 74.000 bezoekers. De grote broer van de Parijse beurs biedt dan ook vrijwel alles op afval en recycling gebied. De beurs is sterk internationaal georganiseerd en heeft een grote aantrekkingskracht voor bezoekers uit (noord-)Afrika, maar ook uit Azie, Zuid-Amerika en oost- en zuidelijk Europa. 

Met bijna de helft in omvang is de Pollutec in Parijs gemoedelijker en minder zinderend. Toch valt hier ook op dat de Duitse beurzen eerder de satus quo laten zien, terwijl men in Frankijk aan de slag wil. Dat klopt ook wel. In Duitsland is al veel gerealiseerd; in Frankrijk is men nog maar net begonnen.
Milieu is daarom 'booming' in Frankrijk én bij de bezoekers van deze beurs. Enkele Nederlandse bedrijven richten zich vooral op de snel groeiende afvalmarkt in Frankrijk, zoals Christiaens Group met composteer- en vergistingsinstallaties. Het bedrijf toonde twee succesvolle nieuwe installaties. Ook Lubo, Waste Paper Trade en Bollegraaf bevestigen de dynamiek in de Franse markt. Samen met Redox en CPM zijn het de enige Nederlandse bedrijven die op afval- en recylinggebied direct op de beurs staan. Totaal (inclusief water en lucht) nemen vijftien Nederlandse bedrijven deel. Teleurstellend noemt de organsatie dat. Kijk naar België die met 53 bedrijven meedoet.
Volgend jaar wordt de Pollutec weer in Lyon georganiseerd, en wel van 30 november tot 3 december. Dan moet er weer een Nederlands paviljoen komen. Het NCH (Nederlands Centrum voor Handelsbevordering) gaat die kar samen met Promosalons Nederland en VLM trekken.