Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 05 maart 2013

ARN produceert duurzame biomasssa

Afvalenergiecentrale ARN heeft van Quality Services Certification het certificaat 'NTA 8080/biomassa' ontvangen. Dit betekent dat de biomassa, die ARN produceert in de eind 2012 in bedrijf genomen vergistings- en nacomposteringsinstallatie, voldoet aan internationale duurzaamheidscriteria.

ARN ontvangt NTA 8080.jpgV.l.n.r. P. Drewes en M. van den Hurk, J. Reijs (ARN), en J. Bronsvoort en C. van Ommeren (Quality Services Certification).

Het certificaat is van toepassing op zowel het groengas als de compost van ARN en geldig tot 21 december 2017. De Nederlandse Technische Afspraak (NTA), waarop de certificering is gebaseerd, beschrijft de eisen waaraan biomassa moet voldoen, die wordt gebruikt voor energiedoeleinden (elektriciteit, warmte en transportbrandstof) om als duurzaam te worden aangemerkt. Een certificaat wordt voor maximaal vijf jaar verleend. Jaarlijks vindt overigens wel een beoordeling plaats om te bepalen of nog steeds wordt voldaan aan de eisen voor certificering.

De gehanteerde duurzaamheidscriteria zijn vastgelegd in de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie. De EU heeft als doel gesteld, dat de vervoerssector in 2020 een minimumaandeel van 10 procent aan duurzame hernieuwbare brandstoffen gebruikt. Om te kunnen bijdragen aan deze doelstelling moeten in de EU gebruikte biobrandstoffen, ongeacht of ze ter plekke worden geproduceerd of worden ingevoerd, voldoen aan duurzaamheidseisen. Deze eisen moeten voorkomen dat de productie van biomassa voor hernieuwbare energie ten koste gaat van bijvoorbeeld natuurlijke graslanden met een uniek ecosysteem of van regenwouden. Bovendien moeten de totale broeikasgasemissies van de productieketen minstens 35 procent minder bedragen dan die van fossiele brandstoffen.

 

Meer weten over ARN B.V.?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website