Na Van Gansewinkel lijkt het erop dat ook Attero in handen zal komen van private equity investeerders. De aandeelhouderscommissie heeft ingestemd met het voornemen het bedrijf te verkopen aan Waterland Private Equity Investments.
Met de overname is een bedrag van 170 miljoen euro gemoeid. De voorgenomen verkoop wordt nu eerst voor advies voorgelegd aan de Ondernemingsraad van Attero. Vervolgens zullen de individuele aandeelhouders moeten besluiten over de verkoop van hun aandelen.
Directie en aandeelhouders verwachten Attero met de verkoop een "bestendig toekomstperspectief" te bieden. Het bedrijf zal zelfstandig blijven functioneren, volgens algemeen directeur Pierre Vincent. Waterland steunt volgens hem de huidige strategie om onder andere meer evenwicht in zijn portfolio te brengen door naast huishoudelijk afval een evenredig deel bedrijfsafval en geïmporteerd afval te contracteren.
Waterland Private Equity Investments is een participatiemaatschappij met kantoren in Nederland, België, Duitsland en Polen. Het beheerde vermogen van Waterland bedraagt momenteel 2,5 miljard euro; het Waterland fonds van waaruit de investering in Attero zal plaatsvinden heeft een omvang van 1,1 miljard euro. Andere bedrijven in de portefeuille van Waterland zijn onder meer biobrandstoffenproducent BioMCN, CasinoRoyal en Fa-med.
"Waterland is een stabiele partij die wil investeren in de toekomst van Attero en zijn medewerkers", aldus de voorzitter van de aandeelhouderscommissie, Bert Pauli in een schriftelijke verklaring. "Het doel is een robuust bedrijf met perspectief. Hiermee blijft werkgelegenheid behouden. Waterland heeft daarnaast een goede reputatie en aandacht voor duurzaamheid en innovatie." Toch is de keuze voor een private equity-bedrijf opvallend. Eerder zei Pauli namelijk dat een partij met strategisch belang de voorkeur zou hebben.
Chairman en oprichter van Waterland Rob Thielen is verheugd over de voorgenomen overname. “Attero heeft een sterke activiteitenportefeuille op gebied van duurzame energie en verwerking van afvalstromen. Wij zien in de afvalverwerkingssector mogelijkheden voor verdere groei, gedreven door ontwikkelingen op gebied van onder meer afvalscheidingstechnologie en internationalisatie. We zien ernaar uit om samen met het management van Attero deze groei vorm te geven.”
Attero staat sinds vorig jaar te koop. In 2012 wilde het bedrijf zich ontwikkelen tot een publieke dienstverlener, met gemeenten als aandeelhouders. Onder de huidige klantgemeenten bleek er echter te weinig animo te bestaan. Attero had zich als doelstelling gesteld dat minstens de helft van de huidige klantgemeenten (qua afvalvolume, niet qua aantal) in moest stemmen met het aandeelhouderschap. Die doelstelling werd echter niet gehaald. Daarna werd besloten het publieke plan te laten varen en het bedrijf te koop te zetten. Delta toonde zich geïnteresseerd in een eventuele overname, maar in plaats daarvan zal Attero dus naar een private equity fonds gaan.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website