Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 12 november 2015

Sympany kijkt terug op goed eerste jaar

De teller op de website van Sympany die bijhoudt hoeveel textiel er dit jaar is ingezameld staat nu nog op 19.230.177 kilo. Tegen het eind van het jaar verwacht de gefuseerde textielinzamelaar echter 23 miljoen kilo textiel te hebben ingezameld.

Daarmee kijkt Sympany naar eigen zeggen terug op een succesvol eerste jaar. Per 1 januari ontstond de textielinzamelaar uit een fusie tussen charitatieve textielinzamelaars Kici en Humana. Behalve het verwachte inzamelresultaat van 23 miljoen kilo textiel rekent Sympany ook het volledig gecertificeerd krijgen van het sorteerproces volgens de certificeringsregeling Herwinning Textiel tot de belangrijkste successen van het eerste jaar. Daarnaast is de organisatie blij OHSAS 18001 gecertificeerd te zijn. Dit is een certificering  voor arbomanagement.

Sympany haalt textiel onder andere op bij straatcontainers en winkeliers. Daarnaast krijgt de organisaties bedrijfsdonaties in de vorm van kleding. Dit textiel gaat naar een van de sorteercentra in Assen, Eindhoven of Utrecht. Hier zoeken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt het textiel uit op kwaliteit en soort. Het textiel wordt vervolgens verkocht aan (inter)nationale partners. Met de opbrengsten, die de kosten van de organisatie overstijgen, zet Sympany projecten op die voor een betere balans tussen mens, milieu en meerwaarde moeten zorgen, bijvoorbeeld in de armste regio’s in Afrika.