Drie projecten in de regio Arnhem-Nijmegen kunnen 300.000 euro tegemoet zien om snel van start te gaan. Daaronder valt ook AEEA-demontage bij Dar.
De drie projecten zijn om het inzamelen en demonteren van huishoudelijk elektrisch afval van Dar, een bouw en opleidingsinstituut voor circulair bouwen en een bijdrage aan het uitvoeringsprogramma Circulaire Raad Rijk van Nijmegen. De financiering vindt plaats uit de 50 miljoen euro voor het overbruggen van covid-19 gevolgen.
Volgens Christianne van der Wal, economie-gedeputeerde Gelderland, geeft de provincie met deze bijdrage duidelijkheid aan de markt. “Als provinciale overheid willen we juist in tijden van covid-19 projecten versnellen om bij te dragen aan de regionale economie. En deze projecten doen dat”.
Bij Dar is het de bedoeling dat 5 kton elektrisch afval geheel of deels gedemonteerd gaat worden en om daarnaast werkgelegenheid te creëren. Het plan is ook om een netwerk van bedrijven rondom deze apparaten hieraan te verbinden. Bijvoorbeeld Repair Cafés.
Initiatiefnemer ECO+BOUW wil samen met bedrijven uit de regio, waaronder de Klok Groep, en onderwijsinstellingen, zoals de Hogeschool Arnhem Nijmegen, ROC Nijmegen, en VMBO-school Het Rijks, circulair bouwen in de regio een krachtige impuls geven. De kern van dit plan vormt de oprichting van een Kenniscentrum Circulair Bouwen, waarin alle betreffende kennis, materialen en technieken samenkomen.
In het Rijk van Nijmegen werken gemeenten, bedrijfsleven en onderwijs samen aan een uitvoeringsprogramma. Daarin staan concrete projecten centraal uit vijf volgende ketens: agrofood, maakindustrie, zorg, bouw en huishoudelijk afval. Bart de Bruin, voorzitter van de Circulaire raad: “Wij zijn erg blij met de bijdrage van de provincie. Zo kunnen we op korte termijn concreet aan de slag.”
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website