Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 14 juli 2021

Kamervragen over uitvraag statiegeldsysteem blik

GroenLinks-Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht heeft Kamervragen gesteld over het plan van het bedrijfsleven om drankblikjes met statiegeld buiten supermarkten om in te gaan zamelen.

Milieuorganisaties vrezen dat de invoering van statiegeld op blik vertraging oploopt met alle gevolgen van dien voor het milieu.
Foto: AfvalOnline

Na de kritiek op dit plan van milieuorganisaties, Metalen Verpakkingen Nederland en Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland (RAVN) wil Bouchallikht van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat weten hoe zij staat tegenover een landelijk dekkend innamesysteem voor blikjes buiten de supermarkt.

Genoemde organisaties noemden een dergelijk systeem zeer inefficiënt en verwarrend voor de consument. Ook zou het onnodig ingewikkeld zijn om een heel nieuw innamesysteem te ontwikkelen, terwijl er al een goed functionerend statiegeldsysteem in supermarkten is. Het GroenLinks-Kamerlid wil weten hoe de staatssecretaris hier naar kijkt.

Bouchallikht vraagt de staatssecretaris verder of ze bereid is de innameplicht voor supermarkten weer wettelijk te verankeren. 80 procent van de plastic flesjes en blikjes worden verkocht in supermarkten. Dan lijkt het logisch dat zij ook een grote verantwoordelijkheid hebben om blikjes met statiegeld goed in te zamelen, suggereert het Kamerlid.

Tot slot vraagt ze of de staatssecretaris kan garanderen dat statiegeld op blik daadwerkelijk op 31 december 2022 wordt geïmplementeerd. Milieuorganisaties vrezen namelijk dat het bedrijfsleven met het opzetten van een nieuw systeem de implementatie van statiegeld op blikjes probeert te vertragen.