De gemeenteraad van de gemeente Almelo wil een extern en onafhankelijk onderzoek naar de integriteit van Twence. De nieuwe contracten met het afvalbedrijf wil de raad niet tekenen.
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van gisteren (21 december) heeft een ruime meerderheid ingestemd met een motie, die was ingediend door de ChristenUnie, CDA, VVD, LAS en D.nu. In deze motie verzoeken de vijf fracties het college van B en W van de gemeente Almelo om de Raad van Commissarissen te verzoeken een extern en onafhankelijk onderzoek in te stellen naar zowel de integriteit van het bestuurlijk handelen als de integriteit ten opzichte van het wettelijk handelen in de bedrijfsvoering.
Aanleiding voor deze motie is dat volgens de vijf gemeenteraadsfracties de tarieven bij Twence kunstmatig worden hooggehouden om hiermee winst te creëren, die wordt gebruikt voor het opbouwen van 'branchevreemde activiteiten' (energievoorziening) en het toezeggen van dividend aan de aandeelhouders. Dit is wettelijk niet toegestaan, omdat de afvalstoffenheffing hooguit kostendekkend mag zijn. Daarnaast vragen de fracties zich af in hoeverre Twence zich houdt aan de Europese aanbestedingsregels. Hierover heeft AVR al een rechtszaak aangespannen en de gemeente Almelo bereidt zelf ook een rechtszaak hierover voor.
Almelo leeft al een geruime tijd in onmin met Twence. Zo vond de gemeente afgelopen april dat het afvalbedrijf de wet- en regelgeving probeert te ontduiken door nieuwe afvalleveringscontracten voor onbepaalde tijd met de Twentse gemeenten af te willen sluiten. De gemeenteraad van de gemeente Almelo stemde gisteravond dan ook voor het voorstel van het college om niet akkoord te gaan met de inhoud van de nieuwe afvalleverings- en afvalverwerkingscontract met Twence. In het voorstel van het college staat vermeld dat Twence claimt dat de rechtmatigheid van de inbesteding op orde is. Ze weigert echter inzage in relevante informatie, omdat het bedrijfsgevoelige informatie betreft.
De consequenties om het contract niet te tekenen kunnen groot zijn. Als een gemeente niet tekent, dan moet deze zijn aandelen inleveren. Per aandeel staat daar een vergoeding tegenover van 1 euro. Afgelopen april liet Almelo nog weten dat haar aandelen 235 euro tot 329 euro waard zijn. De verkoop van aandelen door de vier gemeenten Almelo, Oldenzaal, Rijssen-Holten en Twenterand aan de gemeenten Berkelland, Hellendoorn en Lossen ging destijds niet door, omdat de belangstellende drie gemeenten 160 euro per aandeel boden. De Twence-aandelen mogen alleen worden verkocht aan gemeenten die al aandelen van Twence hebben.