Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 03 maart 2023

Gaat 'ultra fast fashion' samen met ultra weinig afval?

Als het gaat om duurzame mode produceren, staat de Chinese online fast fasion retailer Shein er niet goed op in Nederland. In een brief aan de Tweede Kamer bezweert het bedrijf echter wel degelijk haar verantwoordelijkheid te nemen in de keten.

Tweede Kamerlid Kiki Hagen (D66) zal not amused zijn met de afzegging van Shein voor het rondetafelgesprek over de verduurzaming van de textielketen.
Foto: D66

In de brief schrijft Shein zich er sinds 2012 voor in te zetten dat genieten van mode toegankelijk wordt voor iedereen. In de Verenigde Staten is het bedrijf al groot, in Europa wint het snel aan marktaandeel met betaalbare kleding. Shein suggereert dat dit zeker niet tot onduurzame productie van kleding hoeft te leiden. Sterker, het bedrijf stelt dat de unieke on-demand productietechnologie leveranciers verbindt met een flexibele toeleveringsketen van mkb-bedrijven die productieafval drastisch vermindert. Waar de branche gemiddeld 25 tot 30 procent ‘voorraadafval’ produceert, zou Shein erin zijn geslaagd dit terug te brengen tot een eencijfering percentage.

Shein noemt verder dat ze werkt aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in haar waardeketen met 25 procent in 2030, dat het bezig is met het verduurzamen van haar grondstoffen gebruik (o.a. toepassing van gerecycled polyester) en dat het voor alle pakketten naar Europa plastic verpakkingen met ten minste 50 gereycled materiaal gebruikt. In de VS lanceerde het bedrijf verder een resale platform dat hergebruik van kleding stimuleert en het zette een fonds van 50 miljoen dollar op gemeenschappen die te lijden hebben van textiel afval te helpen met circulaire oplossingen.

Kritische vragen

De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat nodigde Shein onlangs uit voor een rondetafelgesprek over de verduurzaming van de kledingindustrie op 9 maart. Die uitnodiging slaat Shein echter af, omdat het bedrijf naar eigen zeggen te laat uitgenodigd is.

Voor met name D66-Kamerlid Kiki Hagen, één van de drijvende krachten achter het rondetafelgesprek, zal het een grote teleurstelling zijn. Zij trok enkele maanden geleden nog fel van leer tegen Shein op haar persoonlijke LinkedIn-pagina. Ze noemde het onder andere onvoorstelbaar dat ultra fashion aandeel wint in Nederland en Europa. En Shein zou ultra slecht zijn voor mens, milieu en natuur.

Naar meer hergebruik

De brief van Shein volgt op een hele rits position papers van andere genodigden voor het rondetafelsprek. Rode draad in die papers was juist dat er meer focus nodig is op de voorkant van de keten. Gemeenten en afvalbedrijven kunnen hun uiterste best doen om zo veel mogelijk textielafval in te zamelen, maar als er vooral laagwaardig textiel op de markt wordt gebracht, blijft hergebruik slechts beperkt mogelijk. Een belangrijk pijnpunt in de keten, waar Shein niet op ingaat in haar brief.