Een inzamelpremie op lachgascilinders werkt, concludeert AEB na het innemen van 10.000 cilinders in Amsterdam. Het is wat het bedrijf betreft tijd dat ook gemeenten een premie zetten op het inleveren van lachgascilinders.
Vorige week nam AEB de 10.000ste lachgascilinder in op haar inleverpunt aan de Aziëhavenweg in Amsterdam. Dat grote aantal laat wat het afvalbedrijf betreft zien dat een inleververgoeding een effectieve manier is om lege lachgascilinders uit het afval te houden. Sinds de invoering van de premie vijf weken geleden ziet de verwerker een daling in het aantal ontploffingen in zijn installaties.
De daling is echter niet groot genoeg. Daarom roept AEB nu gemeenten op om een inleverpremie te geven aan burgers die lege lachgascilinders inleveren. Het bedrijf deelt graag haar ervaringen met om gemeenten hierbij te helpen.
Vanuit het Rijk werd een retourpremie op lachgascilinders eerder juist afgeraden. Een premie zou het gebruik van lachgas normaliseren, terwijl het doel van het lachgasverbod dat sinds dit jaar geldt juist is om het aanbod en daarmee het gebruik van lachgas als genotsmiddel terug te dringen. Ook kan een retourpremie negatief gedrag stimuleren, zoals statiegeldjagen door kinderen.