Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 30 januari 2024

Renewi blijft kampen met moeilijke markt

De marktomstandigheden blijven moeilijk voor Renewi. Met bezuinigingen probeert het bedrijf dit te compenseren.

Lagere prijzen voor gerecyclede materialen en dalende volumes bedrijfsafval in Nederland zorgen ervoor dat ook in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2023/24 Renewi de marktomstandigheden "uitdagend" noemt. Dat blijkt uit een handelsupdate over de drie maanden tot en met 31 december 2023. 

Vooral de divisie Bedrijfsafval in Nederland heeft het moeilijk. Met name de volumes bouw- en sloopafval dalen, wat een reflectie is van een bredere malaise in de bouwsector. Prijzen voor secundaire materialen zijn grotendeels stabiel en liggen rond de historische gemiddeldes. Plastic is een uitzondering, de prijzen hiervan liggen juist laag. 

Met de divisie Mineralz & Water gaat het juist goed, vooral op het gebied van water. Op het gebied van bodem is de trend omhoog die in het tweede kwartaal werd ingezet voortgezet zoals verwacht. De prestaties van Specialities waren in lijn met de verwachting, waarbij goede resultaten van glasrecycler Malta de licht dalende lijn bij AEEA-recycler Coolrec compenseerde. Coolrec heeft namelijk eveneens last van lagere plasticprijzen. UK Municipal was verder stabiel.

Bezuinigingen

De moeilijke omstandigheden worden in elk geval deels gecompenseerd door de 'marge-initiatieven' van Renewi, oftewel bezuinigingen. Als onderdeel daarvan werd in november al aangekondigd dat er 160 fulltime-banen sneuvelen. Deze ontslagronde was in december al grotendeels afgerond, wat voor 2023 al een besparing van 5 miljoen euro opleverde.

Verwachtingen

Renewi geeft aan dat de prestaties in het derde kwartaal hoger lagen en de kosten lager dan in de eerste helft van het jaar. De verwachting is dat dit ook in het vierde kwartaal nog zo zal zijn en de tweede helft dus beter zal verlopen dan de eerste helft. Desalniettemin zorgen moeilijke regionale omstandigheden ervoor dat het jaarresultaat naar verwachting lager uit zal komen dan eerder aangegeven.