Categorie: Management | Gepubliceerd: 14 maart 2024

Stakingen in afvalverwerking opgeschort

FNV wilde vóór 14 maart weten wat 'Den Haag' gaat doen om de veiligheidsproblemen door lachgascilinders bij afvalverwerkers te verminderen. Na contact met de staatssecretaris geeft de vakbond de overheid echter iets meer tijd.

De lachgasproblematiek zorgt wat FNV betreft voor onaanvaardbare risico's in de afvalketen.
Foto: André Muller | Dreamstime

Twee week geleden sloeg FNV in een brandbrief opgesteld met afvalverwerkers alarm over de groeiende veiligheidsproblemen met lachgascilinders. Explosiegevaar zou het werk in afvalenergiecentrales vrijwel onmogelijk maken. De vakbond eiste directe actie van de overheid om medewerkers te beschermen, bijvoorbeeld door de herinvoering van statiegeld op lachgas.

Als FNV niet voor 14 maart een reactie op haar eis ontving van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) dan dreigde ze het principe ‘we werken veilig of we werken niet’ strikt toe te passen. Oftewel: Nederland zou rekening moeten houden met stakingen bij afvalverwerkers met alle gevolgen van dien.

Kort voor het verstrijken van het ultimatum laat FNV op vragen van AfvalOnline weten dat Heijnen heeft gezegd niet voor 14 maart te kunnen reageren. Op deze dag heeft ze namelijk nog een overleg met brancheorganisatie NVRD, die zich met de Vereniging Afvalbedrijven al langer hard maakt voor een oplossing voor de lachgasproblematiek. FNV wil zelf op 19 maart nog een petitie over de lachgasproblematiek aanbieden aan de staatssecretaris.

Eventuele stakingen zijn daarmee nog niet van de baan. “Mocht er geen bevredigende oplossingen komen, dan gaan we over tot actie”, zegt Hanan Yagoubi, bestuurder bij FNV Publiek Belang. “Dit betekent dat er niet wordt gewerkt totdat de werkomstandigheden veilig zijn, we werken veilig of we werken niet.”

Statiegeld of…

Met genoemde petitie roept FNV de staatssecretaris op het statiegeld op lachgascilinders opnieuw in te voeren. Als dat niet kan, moeten er door de afvalbedrijven investeringen gedaan worden om de veiligheid te waarborgen. Het gaat dan om investeringen in bovenbandmagneten om lachgascilinders terug te winnen voor recycling, maar de vakbond wil ook controles en voorsorteringen op overslaglocaties van afval.

De vakbond eist verder schadeherstel voor afvalenergiecentrales, inzamelvoertuigen en opslagmaterieel voor lachgascilinders die tot explosie zijn gekomen. De petitie was op 13 maart door 125 mensen ondertekend.

Herinvoering van statiegeld was voor staatssecretaris Heijnen tot nu toe overigens geen optie. Statiegeld invoeren op een illegaal product kan volgens haar niet. Per 1 januari 2023 vallen lachgascilinders onder de Opiumwet. Daardoor verdwijnen er nu dus al ruim een jaar op grote schaal lachgascilinders in het restafval. Het kost afvalinzamelaars en -verwerkers tientallen miljoenen per jaar, maar levert dus ook grote veiligheidsrisico’s op, omdat de cilinders kunnen exploderen.