Categorie: Producten | Gepubliceerd: 01 juli 2024

Flinke procentuele toename ingeleverde blikjes

De hoeveelheid blikjes die in het eerste kwartaal is ingezameld is procentueel flink toegenomen. Wat aantallen betreft is de stijging minder spectaculair.

Uit cijfers van Verpact blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar 75 procent van de verkochte blikjes via het statiegeldsysteem is teruggekomen. Dat is een toename van 10 procentpunten ten opzichte van het vierde kwartaal in 2023. In aantallen is de trend niet zo terug te vinden. In het vierde kwartaal van 2023 werden 378 miljoen blikjes ingezameld. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn het er 390 miljoen. Sinds juli vorig jaar schommelt het aantal ingeleverde statiegeldblikjes tussen de 380 en 390 miljoen en dit lijkt niet heel erg afhankelijk van het aantal verkochte blikjes.

Nu de temperaturen (eindelijk) weer toenemen zal ook de drankblik-verkoop weer toenemen. De vraag zal zijn of het aantal ingeleverde blikjes dan echt zal gaan toenemen, of dat er meer voor nodig is. Dat is ook een van de kernvragen rondom het statiegeld. Het bedrag van 15 cent per blikje blijkt niet altijd voldoende motivatie te zijn om het blikje ook weer in te leveren, waardoor het inzamelpercentage van 90 procent niet gehaald wordt. Als mensen weer meer naar buiten gaan, kan daardoor het percentage afnemen, omdat meer mensen dan het inleveren teveel moeite vinden.