Het heeft even geduurd, maar de onafhankelijke gespreksleider die de onderhandelingen tussen Verpact en de VNG moet faciliteren, is bekend.
Voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, en voormalig topman van Shell en de Schiphol Group, Dick Benschop, is als begeleider aangesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Hij moet Verpact en de VNG helpen om tot nieuwe onderlinge afspraken te komen rondom het inzamelen van verpakkingsafval.
De partijen zijn al langere tijd met elkaar in gesprek om de huidige afspraken in de Ketenovereenkomst Verpakkingen te herzien. Maar die gesprekken verlopen ronduit gezegd niet al te soepel. Afgelopen februari vormde de kwestie aanleiding voor Tweede Kamerlid Olger van Dijk (NSC) om aan demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen te vragen of zij geen regierol in de gesprekken kon nemen. Die reageerde dat hoewel ze geen partij was in de afspraken tussen de twee partijen, ze vanuit haar systeemverantwoordelijkheid voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid wel wilde dat de partijen er samen uitkomen. Ze beloofde daarvoor een onafhankelijke gespreksleider beschikbaar te stellen.
Die is gevonden in de persoon van Dick Benschop. Benschop is positief ontvangen door beide partijen, laat het ministerie weten. De gesprekken tussen de partijen zullen de komende tijd verder worden gevoerd. Het is aan de gespreksbegeleider om, in overleg met Verpact en de VNG, het onderhandelingsproces verder vorm te geven. Voor het volgende commissiedebat Circulaire Economie zal de staatssecretaris de Tweede Kamer informeren over de stand van zaken.
Verpact laat weten blij te zijn met de aanstelling van Benschop en heeft vertrouwen in het proces dat nu gaat starten. Directeur Hester Klein Lankhorst: “Gemeenten en Verpact hebben één gezamenlijk doel als het gaat om de inzameling, sortering, recycling en hergebruik van huishoudelijk verpakkingsafval. Namelijk de wettelijke recyclingdoelen behalen en gebruikte verpakkingen te recyclen tot nieuwe. Voor Verpact staat daarom het maatschappelijke belang van continuïteit in de inzameling en recycling van huishoudelijk verpakkingsafval centraal. Wij zullen ons dan ook volledig inzetten om voor 1 januari 2025 te komen tot nieuwe afspraken met de VNG.”
Ze benadrukt daarbij nog wel het belang van het inzamelen van schone stromen. “Als we geen schone stromen krijgen, halen we op de korte termijn een aantal doelstellingen niet meer. Resultaat is alleen haalbaar met gezamenlijke inspanningen. Van consument tot gemeenten, van afvalverwerkingsbedrijven tot het verpakkend bedrijfsleven.”
In mei liet de VNG aan Verpact weten de Ketenovereenkomst Verpakkingen niet met 5 jaar te willen verlengen per 1 januari 2025. Gemeenten wilden met het verpakkend bedrijfsleven tot nieuwe afspraken komen. Het besluit is een vervolg op een motie van de gemeente Losser die de VNG eind vorig jaar op de algemene ledenvergadering van de vereniging aannam en die het bestuur oproept om in samenwerking met de NVRD te komen tot nieuwe afspraken. Die gaan over maximaal hergebruik/recycling van kunststof verpakkingsafval, duidelijkere afspraken over afkeur en vervuiling en transparantie rondom de totstandkoming van de kostenvergoedingen. Zaken die in de huidige ketenovereenkomst niet goed geregeld waren volgens de gemeenten.