Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 14 oktober 2024

Na vijftien jaar pionieren valt doek voor Ioniqa

Het ontwikkelen van een nieuwe technologie is een kwestie van geduld, toewijding en financiering. Vijftien jaar lang was dat het adagium. Totdat de koek op was en chemische petrecycler en voormalig Nationaal Icoon, Ioniqa Technologies, failliet werd verklaard.

Het ging te lang duren om een positieve cashflow te realiseren uit de petrecyclingtechnologie. Dat besef leidde ertoe dat Ioniqa Technologies faillissement aanvroeg bij de rechtbank Den Bosch.

Oorzaken faillissement

In de afgelopen tien jaar heeft de start-up van de TU Eindhoven (TU/e) vooruitgang geboekt met de verkoop van licenties van de technologie. Die toonden volgens Ioniqa de levensvatbaarheid aan van de plasticrecyclingtechnologie op industriële schaal. Maar de lage kosten van virgin plastic en een toeleveringsketen die nog in ontwikkeling is, deden het bedrijf uiteindelijk de das om. Ook wijst de onderneming erop dat de implementatie van “verplichte gereguleerde verplichte standaarden voor zinvolle recyclingniveaus” te ver in de toekomst ligt. Deze factoren samen maken de grootschalige inzet van Ioniqa’s recyclingtechnologie voor een circulaire pet-toeleveringsketen op dit moment en in de huidige opzet economisch onhaalbaar. Afgelopen vrijdag sprak de rechter het faillissement uit over Ioniqa Technologies B.V. en de met haar samenhangende B.V.'s Polyester Now en Circular Pet Plastic Upcycling. Als curator is aangesteld Bob Sijben van Aben & Slag Advocaten. 

Eeuwig recyclebare petfles

In 2009 richtte voormalig CEO Tonnis Hooghoudt Ioniqa op als spin off van de TU/e. De start-up wilde met een katalytische upcyclingtechnologie petplasticafval circulair omzetten in hoogwaardige grondstoffen, waarvan nieuwe producten voor voedselverpakkingen kunnen worden gemaakt. Tien jaar later volgde de bouw van een industriële demofabriek op het Chemelotterrein in Geleen. Daar recyclede Ioniqa, dat in de tijd door het kabinet als Nationaal Icoon werd aangewezen, sindsdien jaarlijks zo’n 8 kton aan plastic. In de tussentijd trok het bedrijf met de technologie, die een ‘eeuwig recyclebare petfles’ leek te beloven, de aandacht van investeerders als Coca-Cola, Unilever, Indorama Ventures, Koch Techology Solutions en Infinity Recycling. 

Crisis

In de plasticrecyclingsector is al langere tijd sprake van een crisis. De lage prijzen van primair fossiel plastic hebben veel afnemers doen besluiten om minder plasticrecyclaat in te zetten en meer primair fossiel plastic. Dit heeft eerder geleid tot de faillissementen van UmincorpTRH Recycling en Ecocircle. Volgens staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Chris Jansen, gaat het echter om een tijdelijke dip en biedt de aankomende nationale en Europese regelgeving voldoende basis voor een gezonde en stabiele markt voor plasticrecyclaat. Voor aanvullende maatregelen ziet hij op dit moment daarom geen reden. Zijn partijgenoot Willem Boutkan wil dat echter beter onderbouwd zien, liet hij afgelopen week weten. Zijn indruk is namelijk dat recyclers ‘bij bosjes omvallen’. Het faillissement van Ioniqa lijkt die indruk te onderstrepen.