Eenvoudige aanpassingen op milieustraten kunnen een enorme impact hebben op de inzameling van bruikbare en verkoopbare elektrische apparaten.
Stichting Open heeft samen met milieustraten in Amersfoort en Zwolle, die in beheer zijn van Rova, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de inzameling van herbruikbare apparaten te vergroten. Gedurende zes maanden zijn diverse interventies getest, zoals extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording.
In Amersfoort steeg de inzameling voor hergebruik na invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom, blijkt uit een onderzoeksrapport. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en werden apparaten bovendien getest wat tot minder onnodig transport leidde.
Hergebruik van apparaten is niet alleen goed voor het milieu, maar is ook economisch interessant. De opbrengst van herbruikbare apparaten was gemiddeld 10 tot 11 keer hoger dan de vergoeding van een product dat wordt ingezameld voor recycling. Tegelijk bleek extra inzet van personeel niet kosteneffectief voor de inzameling van uitsluitend elektrische apparaten.
In het rapport luidt de conclusie dan ook dat aandacht voor hergebruik van apparaten bij het personeel op de milieustraat alleen te rechtvaardigen is als een onderdeel van een totaal takenpakket van een medewerker. Medewerkers moeten breed ingezet worden, door bijvoorbeeld ook toezicht te houden op andere stromen dan de elektronicacontainer. Meubels en textiel kunnen ook goed herbruikbaar zijn. Bij het ontwerpen van milieustraten zou hier expliciet rekening mee moeten worden gehouden.
Medewerkers moeten verder goed worden getraind in het herkennen van bruikbare apparaten en het effectief benaderen van bezoekers. Bezoekers moeten actief en systematisch worden benaderd voor hogere inzamelcijfers. Verder kan het direct testen van apparaten dus onnodig transport voorkomen en hergebruik optimaliseren.
In Nederland wordt via milieustraten en kringloopwinkels jaarlijks 90.000 ton elektrisch afval ingezameld. Met de juiste maatregelen kan dit worden uitgebreid met 225 ton extra apparaten geschikt voor hergebruik, wat neerkomt op 45.000 apparaten die opnieuw gebruikt kunnen worden, stelt Stichting Open. De producentenorganisatie wil de inzichten uiteraard gaan delen met andere gemeenten.