Uit de inhoud van Vakblad Afval! november 2016

De soep wordt nog niet zo heet gegeten

Je zou toch denken: een voorstel om in dertig jaar de basis van de economie om te gooien, met andere consumptiepatronen, delen in plaats van hebben en niet verkopen maar kapitaalintensief leasen. Zo'n voorstel moet toch wat losmaken. Niks hoor. De Tweede Kamer vindt het prima, en alleen het veld moppert hier en daar wat. Althans nu. De details van het plan ontbreken. Dat is voor na de verkiezingen.

Uitgangspunt Lap3 goed, maar afvalbegrip zit in de weg

Lap3 wordt een wel erg lijvig boekwerk. Ik vind het paradoxaal dat we als burger en ondernemer in mijn ogen steeds beter en bewuster in staat zijn milieuverantwoord met afvalstoffen om te gaan, maar dat de regulering daarvan steeds maar omvangrijker en gedetailleerder wordt.

Lap3: Wordt Rijksbrede ambitie waargemaakt?

Petje af voor de opstellers van dit derde Landelijk Afvalbeheerplan 2017-2029! Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Het plan bevat naast het beleidskader ook wederom veel informatie waar de praktijk zijn voordeel mee kan doen. Ik belicht een paar punten.

"Een fusie van gelijken"

De afvalmarkt consolideert verder met de fusie van Van Gansewinkel en Shanks tot een nieuw megabedrijf. De naam is nog niet bekend, wel dat het beide bedrijven de nodige synergievoordelen op zal leveren. Ondanks verschillende bedrijfsculturen delen ze volgens afzwaaiend CEO Marc Zwaaneveld hetzelfde DNA.

"Dit is een goed moment om afscheid te nemen"

Rova moet verder zonder grondlegger, directeur en inspirator Hans Groenhuis. Afgelopen maand nam hij na twintig jaar afscheid van het overheidsbedrijf waar hij aan de wieg stond van ontwikkelingen als diftar, omgekeerd inzamelen en 100-100-100. "Ik ben niet iemand die geconsolideerd op de tent past."

Hoe snel verandert de afvalwereld?

Bedrijven in de afvalsector moeten radicaler en sneller innoveren, wierp Marga Hoek de bezoekers van de Afvalconferentie afgelopen maand toe. Wie niet radicaal innoveert, kan zomaar buitenspel komen te staan.

Betonakkoord heeft grote impact op recyclers

Beton is een van de meest gebruikte grondstoffen op aarde. Het verduurzamen van de betonketen zou dan ook een enorme CO2-besparing kunnen opleveren. Maar om stappen te zetten, is de hele keten nodig. Dus polderen maar.

"Dit is urban mining ten top"

Van Gansewinkel Minerals heeft zijn eerste installatie geopend waar het bedrijf bodemas uit afvalenergiecentrales omzet in hoogwaardige zand- en grindvervangers voor in beton. Vanaf volgend jaar moet er jaarlijks 200 kton bodemas van de AEC's van AVR Duiven en ARN verwerkt worden tot metalen en Forz-granulaat.

Door de ogen van... Arie de Jong

Arie de Jong, Algemeen directeur ARN Holding, Amsterdam.

Met carbon black op weg naar internationale groei

Dutch Green Carbon haalt via een eigen technologie carbon black uit autobanden. Zo ontstaat een duurzaam alternatief voor koolstof uit aardolie. Sinds afgelopen zomer zet Dutch Green Carbon (een samenwerking van Black Bear en Rumal) de eerste stappen in de productie. Bedrijven als Michelin, AkzoNobel en DSM kijken met belangstelling toe.

Nascheiders slaan handen ineen rond kunststof

Publieke partners AEB, HVC, en Omrin willen meer grip op de kunststofstromen die vrijkomen bij hun deelnemende gemeenten. Ze overwegen daarom samen een kunststofsorteerinstallatie (KSI) te realiseren. Dat er met name nagescheiden materiaal over de lijn zal gaan, lijkt evident. Toch wordt de installatie ook geschikt gemaakt voor brongescheiden verpakkingen.

Een voorlopige voorziening, maar definitieve schade ...

Een onjuiste uitspraak in een beroep tegen een omgevingsvergunning, is natuurlijk pijnlijk. Maar helemaal vervelend wordt het wanneer het proces om dat in hoger beroep te herstellen, tijd- en geldrovend is. Het overkwam een afvalbedrijf in Son en Breugel.

Ensemble

U moet de datum van 15 oktober 2016 goed onthouden. Dat is een belangrijke datum. Toen is in Italië de klok gaan tikken.

Paro in het hart van de afvalketen

Meer grondstoffen winnen uit afvalstromen. Voor de totstandkoming van een circulaire economie is dat van essentieel belang. Bij Paro snappen ze dat als geen ander. "Recycling is een krachtig antwoord op de groeiende vraag naar grondstoffen."