U bent hier: Uitgaven »Vakblad Afval!
Uit de inhoud van Vakblad Afval! november 2021
Uitkijken naar het moment dat de leden van jouw branchevereniging overbodig zijn? Dat klinkt opmerkelijk. Maar als dat betekent dat de circulaire economie volledig gerealiseerd is, is dat wel het streven van NVRD-directeur Wendy de Wild. “Ik denk niet dat we dat gedurende mijn leven nog gaan bereiken, maar het zou prachtig zijn als dat wel zo is.”
De zorg voor zuivere afvalstromen staat hoog op het lijstje van veel gemeenten en afvalinzamelaars. De gemeenten in de regio Rivierenland kozen voor omgekeerd inzamelen. Dit heeft echter nog niet voor alle afvalstromen het gewenste effect gehad. “Het ligt niet alleen aan de burger.”
Nederland mag in de EU dan wel een koploper zijn op het gebied van recycling, dat maakt ons land nog lang niet circulair. Maikel Kishna, die voor het Planbureau voor de Leefomgeving onderzoek deed naar de transitie naar een circulaire economie in Nederland, pleit op het Recyclingsymposium voor concretere circulaire doelen en meer 'drang en dwang' in het overheidsbeleid.
Sinds augustus zijn de eerste vakbeurzen van het seizoen van start gegaan. Het positieve sentiment bij bezoekers en exposanten en de goede bezoekersaantallen en -kwaliteit van deze beurzen van Easyfairs geven vertrouwen voor een succesvolle editie van de Vakbeurs Recycling. Na een jaar zonder de nationale vakbeurs voor recyclingtechniek & afvalmanagement, opent Evenementenhal Gorinchem op 16, 17 en 18 november dan eindelijk weer haar deuren voor de afvalprofessional.
Ook de Hoge Raad vindt dat gemeenten de ja-jasticker voor ongeadresseerd drukwerk mogen invoeren. De maatregel is daarmee definitief legitiem bevonden - zo lang die niet voor huis-aan-huisbladen geldt.
Zeer zorgwekkende stoffen horen wat de Nederlandse overheid betreft niet thuis in circulaire ketens. Recyclers moeten deze stoffen dus maar opsporen in het afval dat ze verwerken en uit hun gerecyclede product houden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ziet daartoe kansen in verschillende ketens. Recyclers zelf zijn kritisch.
Wanneer moet welke container aan de straat gezet worden? Een app lijkt voor gemeenten een handige manier om dergelijke informatie aan inwoners te communiceren. Maar de toegankelijkheid laat vaak te wensen over. Gemeenten willen dit probleem wel oplossen, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig.
Samen met grote bierbrouwers kijken kleinere brouwers naar mogelijkheden om over te stappen op herbruikbare bierflesjes. Daarnaast lijkt blik een steeds interessantere optie.
Timmy de Vos, oprichter/directeur Race Against Waste, Eindhoven
Kringloopbedrijf Stilema knapt al jaren op het eerste oog afgeschreven televisies op om ze vervolgens met succes weer te verkopen. Bedrijfsleider Eppo Gutteling kwam erachter dat dit een stuk bijzonderder is, dan hij aanvankelijk dacht. “Studenten van Hogeschool Saxion tappen hier inmiddels onze kennis af om deze veel breder beschikbaar te maken.”
Om het inwoners makkelijker te maken hun afval te scheiden, introduceren verschillende gemeenten de mobiele milieustraat. Extra service en goed voor de afvalscheiding, maar de vraag is of het ook betaalbaar is.
De aankoop van twee schepen in 2016 betekende voor Klaas de Roode en Ed de Jong de oprichting van Dutch Waste, waarmee ze zich richten op de reiniging van schepen. De inzameling en het transport van afvalwater, oliën en slib is hier nauw aan verbonden, vinden ze. “Wij lossen de problemen van anderen op.”
Vrijwilligers die hun vereniging steunen door samen met professionele inzamelaars oud papier in te zamelen bij huishoudens. Een combinatie die te denken geeft en menig chauffeur van een afvalinzamelauto kletsnatte zweethanden bezorgt.
Is het hout dat in de biowarmtecentrale in Purmerend verstookt gaat worden een afvalstof of niet? Van het antwoord op die vraag hing af of de omgevingsvergunning voor de centrale terecht was verleend. De Raad van State moest zich over de kwestie buigen.
Uitenhage Verhuur heeft twee nieuwe vuilniswagens voor het ledigen van ondergrondse containers in gebruik genomen. Dit zijn de eerste van vijf nieuwe voertuigen die nog dit jaar volgen.
Personeelstekorten, de roep om kwaliteit en mondiale onzekerheid vragen het om snel te kunnen schakelen, en dat doen we het liefst op feiten. Het softwareproduct OptiProcess van Duim techniek biedt daarbij uitkomst.
Europress is één van de grootste producenten van perscontainers ter wereld. Een Fins bedrijf, dat uitgegroeid is tot een wereldspeler, en sinds 2019 ook aanwezig in de Benelux.